2024. április 24., szerda

Az eső sem mosta el a gyermekkacajt

Zentán megtartották a 9. Mosolytenger Gyermekfesztivált

Az olykor párás, olykor pedig csapadékos idő ellenére szombat délután sokan látogattak el a zentai Népkertben megrendezett Mosolytenger fesztiválra, a CI-FI Civil Központ szervezte Vajdaság-szerte ismert rendezvényre. A délelőtti órákban ugyan még azzal is számolni kellett, hogy a kitartóan zuhogó eső miatt elmarad a rendezvény, de az égiek megkegyelmeztek, és szép lassan kiépült a vajdasági gyermekbirodalom.

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

Zsoldos Ferenc, a fesztivál főszervezője napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy ő végig bízott abban, hogy a délutáni órákra az egekben elcsavarják a vízcsapot, és jó lesz az idő. A főszervező elmondta azt is, hogy már a hajnali órákban elkezdték a fesztivál helyszínének a kialakítását, s nagy erőfeszítéseket kellett tenniük, hogy a zuhogó eső ne tegyen kárt az értékes dolgokban.

A Ci-Fi Civil Központ vezetője szerint az idén talán kicsit kevesebben voltak, de így is nagy volt a nyüzsgés, s tartományunk minden részéről sokan látogattak el a rendezvényre.

Az előző évekhez hasonlóan a szervezők az idei fesztiválon is hangulatos és sokszínű programmal rukkoltak elő a legkisebbek és a családjuk számára. Ebben az évben is kitárta a kapuit a Tisza Automative Tiszaland nevű játékbirodalma is, ahol a gyerkőcök a különböző logikai és ügyességi játékok megoldása mellett medencében is csónakázhattak, a középkori faluban pedig az idén először a temesvári Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület tagjai foglalkoztak az igencsak szépszámú kisgyerekkel.

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

A temesvári hagyományőrzők a korabeli viseletek és fegyverek révén a gyermekek betekintést nyerhettek a honfoglalás kori és a 16. századi hétköznapokba, de elsajátíthatták az íj, a kelevéz, a szablya és a fokos használatát is. Belekóstolhattak a rovásírás, a botfaragás, a különféle labdaügyességi játékok fortélyaiba, és reflexgyakorlatokat is kipróbálhattak, a középkori falu területén felállított jurtában pedig népi és ősi énekeket is oktattak a temesvári vitézek.

Az idei rendezvényre ellátogatott a magyarországi Agancsos játszóház és a műhely is, amelynek tagjai segítségével a gyermekek betekintést nyerhettek a régi idők kötélverő szakmájába is, illetve a maguk részére karkötőt, övet és nyakláncot is készíthettek.

Természetesen a látogatók az előző években jól bejáródott helyszíneken is gyűjthették a garasokat, amelyeket később a különböző játékokon, illetve a Fabatka boltban költhettek el a legkisebbek, s sokakat vonzott a szervezők által felállított magas mászófal is, ahonnan egy hosszú kötélpályán csúszhattak le a gyerekek.

Természetesen sokan voltak kíváncsiak a fesztivál színpadán zajló műsorra is, amelynek fő attrakciója a Rutkai Bori Banda volt.