2024. április 20., szombat

Szerdától enyhül a meleg

A mögöttünk levő hétvégén a rossz idő több környező országban, Magyarországon, Horvátországban és Montenegróban is súlyos anyagi kárt okozott, de mire a vihar Szerbiába ért volna, elveszítette erejét. Így történhetett meg az, hogy amíg egyes városokat elöntötte a víz, más településeken egy csepp eső sem esett. A meteorológusok szerint a következő időszakban nem kell számolni viharokkal. Az előttünk álló napokban meleg lesz, csupán szerdától hűl le a levegő.

Đorđe Đurić meteorológus a Blic napilapnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy holnap és szerdán is trópusi meleggel, 35 Celsius-fok körüli hőmérséklettel számolhatunk, szerda este azonban ismét égzörgés és villámlás várható. Az előttünk álló napokban nem kell erősebb viharra számítani, de gyengébb formája helyenként előfordulhat.

Nedeljko Todorović meteorológus a Prva Televíziónak adott nyilatkozatában arra mutatott rá, hogy az idén melegebb van, mint amilyen megszokott júniusban, és továbbra is meleg, párás időszak elé nézünk. Kiemelte, az idén átlagon felüli hőmérsékletekkel kell számolnunk, de nem lesznek extrémen magas hőmérsékletek. Arra is felhívta a lakosság figyelmét, hogy ezek az időjárási körülmények kedveznek a tűz kialakulásának.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzései szerint kedden és szerdán 30–34 Celsius-fok körül alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. Holnapután az esti órákban már lehűlés várható, egészen szombatig időszakosan és helyenként villámlással és esőzésekkel is számolni kell. A rövid ideig tartó esőzés a délutáni órákban várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24-25 fok körül alakul, a hajnali azonban nem csökken 17 fok alá.