2024. április 25., csütörtök
ROLAND GARROS

Nadal 11. párizsi titulusa

Rafal Nadal nem adja sem a ranglista, sem pedig a párizsi salak első helyét. A 32 éves spanyol teniszező tegnap három játszmában, fölényesen nyert a nagyobb ellenállást csak az első szettben tanúsító osztrák Dominic Thiem ellen, amivel maradt a ranglista élén, Párizsban már 11. serlegét nyerte, ami Grand Slam-tornákon abszolút csúcs, a nagy tornákon immár 17. titulusát szerezte, és ismét háromra közelítette meg a lista éllovasát, a svájci Roger Federert, összesítve pedig immár 79. tornagyőzelmét aratta.

Az első szettben Thiem még ledolgozta a breakhátrányt, de 4:5-nél ismét leadta az adogatást. A folytatásban már nem volt igazi alkalma, hisz a második játszmában egy, a harmadikban pedig két alkalommal veszítette el az adogatást, és csak egy breaklabdát kellett hárítania.

Simona Halep végre megtörte az „átkot”, és negyedik Grand Slam-döntőjében megkaparintotta első serlegét. A román teniszezőnő tegnap megfordította a Sloane Stephens elleni meccset, hisz amerikai ellenfele 6:3, 2:0-ra vezetett, ezt követően azonban Halep dominált, és megérdemelten nyert. Simona 2014-ben Párizsban MarijaSarapovától, tavaly szintén Párizsban Jelena Osztapenkótól, az idén januárban Melbourne-ben pedig Caroline Wozniackitól kapott ki a serlegmeccsen. Halep diadala után csak három teniszezőnő maradt – Jelena Janković, Dinara Szafina és KarolínaPlíšková –, akik világelsők voltak, de nagy serleget nem nyertek. Simona Halep lett Románia harmadik Grand Slam-bajnoka, ez a haditett korábban IlieNăstasének és Virginia Ruzicinek sikerült. Utóbbi most éppen Halep menedzsere.

Györe László esélyeit a prostějovi döntőben az adogatás rontotta el. A zentai teniszező az első adogatásoknak csak a felét találta el, azonkívül hat kettős hibával is segítette a fiatal spanyol Jaume Munar ügyét. Györének nagyon gyorsan alkalma lesz a visszavágóra, hisz az e heti caltanissettai challenger 1. fordulójára éppen Munarral sorsolták össze.

A héten Stuttgartban Fucsovics Márton selejtezőssel, Viktor Troicki FelicianoLópezzel, a hertogenboschi női tornán Aleksandra Krunić selejtezőssel, a lyoni challengeren Miomir Kecmanović a spanyol Mario Vilellával, Almatiban a challengeren Nikola Milojević az argentin Casanovával, Peđa Krstin az egyiptomi Szafvattal, Caltanissettában pedig Balázs Attila az ismeretlen olasz Giacalonéval kezd. Stollár Fanny sikerrel vette a hertogenboschi selejtezőt, ami máris szép eredmény.

PÁRIZS. – A Roland Garros elődöntőjében, férfiak: Nadal–Del Potro 6:4, 6:1, 6:2, döntő: Nadal–Thiem 6:4, 6:3, 6:2. Nők, döntő: Halep–Stephens 3:6, 6:4, 6:1. Férfi páros, döntő: Herbert/Mahut–Marach/Pavić 6:2, 7:6. Női páros, döntő: Krejčíková/Siniaková–Hozumi/Ninomija 6:3, 6:3. Vegyes páros, döntő: Csan/Dodig–Dabrowski/Pavić 6:1, 6:7, 10:8. Ifik, döntő: Cseng (tajvani)–Baez (argentin) 7:6, 6:2. Lányok,döntő: Gauff (USA)–McNally (USA) 1:6, 6:3, 7:6,

HERTOGENBOSCH. – A női torna selejtezőjének 1. fordulójában: Stollár–Schuurs 6:3, 6:3, 2. forduló: Stollár–Kerkhove 6:2, 6:2.

PROSTĚJOV. – A challenger döntőjében: Munar–Györe 6:1, 6:3.

CALTANISSETTA. – A challenger selejtezőjének 1. fordulójában: Zekić–Ingarao 6:1, 7:6, 2. forduló: Zekić–Galoppini 6:1, 7:5.

ÓBIDOS. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Radanović–Jones 6:3, 6:0, negyeddöntő: Radanović–Parrizas 4:6, 6:1, 6:0, elődöntő: Radanović–Szolovljeva 6:0, 4:6, 6:2.

MANCHESTER. – A női ITF-torna selejtezőjének 1. fordulójában: Jovanovski–Cartwright 6:0, 4:6, 6:3.

SZINGAPÚR. – A női ITF-torna döntőjében: Kuvata–Jakšić 7:6, 6:0.