2024. április 25., csütörtök

Az Olimpiakosz 16 év után újra Európa trónján

A vízilabda Bajnokok Ligája Genovában megrendezett nyolcas döntőjének pénteki helyosztó mérkőzésein az Eger az első negyed bizonytalankodásától eltekintve könnyedén győzte e a Spandaut, míg a Szolnok egy végig kiélezett találkozón bizonyult jobbnak a Brescia gárdájánál. Az elődöntők a várt nagy csatákat hozták. Az Olimpiakosz csak a zárónegyedben tudta felőrölni a Barceloneta ellenállását, míg a Pro Recco a tavaly döntőt játszó Dubrovnikot múlta fölül drámai küzdelemben.

Szombaton először a Spandau és a Brescia küzdöttek meg a 7. helyért. A találkozó érdekessége, hogy a félidőben még a Spandau vezetett három góllal, de félelmetes harmadik negyedének köszönhetően a Brescia megfordította az állást, és végül fölényes győzelmet aratott. A két magyar csapat az ötödik helyért mérkőzött meg. Az első negyedet egyetlen lőtt góllal az Eger nyerte meg, később azonban egyre inkább fölénybe került a Szolnok, amely végül meg is nyerte a találkozót.

Az edzők így látták a történéseket:

Cseh Sándor (Szolnok): „Az ötödik hely nem jó eredmény, de amit három nap alatt, a legjobb játékosunk, Andrija Prlainović nélkül kiadtunk magunkból, arra ha büszkék nem is lehetünk, de emelt fővel távozhatunk miatta. Nagyon fontos volt, hogy ma ismét megmutassuk: van tartásunk. Több játékosnak ez volt az utolsó meccse a csapatban, még egyszer össze kellett fogni ezt a társaságot, valamilyen szinten szép volt, hogy győzelemmel búcsúztunk egymástól.”

Dabrowski Norbert (Eger): „Motiváltan játszottunk, mindenki láthatta, hogy megpróbáltuk megnyerni ezt a mérkőzést, és meg is tettünk érte mindent. Azzal engedtem a vízbe a játékosokat, hogy az idén nyolcszor játszottunk egymás ellen, négyszer a Szolnok nyert, négyszer mi, döntsük el, ki a jobb. Most ők voltak a jobbak, és el kell ismerni, igazából ez az egész idényben így volt, mert minden sorozatban előttünk végeztek.”

A bronzmérkőzésen a Barceloneta már az első negyedben háromgólos előnyre tett szert a Dubrovnikkal szemben. A második játékrészben a spanyolok játéka átmenetileg megtorpant, de a harmadik negyedet ismételten három találattal megnyerve a záró nyolc perc előtt világossá tették, melyik a jobb csapat. A döntőben a Pro Recco az első két negyedet követően még egálra állt az Olimpiakosszal szemben, viszont az utolsó két játékrészt a görögök bírták jobban, így 2002 után ismét Európa legjobb klubcsapata lettek

Eredmények, az 5–8. helyért: Spandau–Eger 6:10, Brescia–Szolnok 7:8. Elődöntők:Olimpiakosz–Barceloneta 6:4, Pro Recco–Dubrovnik 9:8. A 7. helyért:Spandau–Brescia 10:14. Az 5. helyért: Eger–Szolnok 6:10. Bronzmérkőzés: Barceloneta–Dubrovnik 14:8. Döntő: Olimpiakosz–Pro Recco 9:7. A végső sorrend: 1. Olimpiakosz, 2. Pro Recco, 3. Barceloneta, 4. Dubrovnik, 5. Szolnok, 6. Eger, 7. Brescia, 8. Spandau.