2022. augusztus 7., vasárnap

Trump Szingapúrból is támadta nyugati szövetségeseit több Twitter-üzenetben

A Szingapúrban tartózkodó Donald Trump amerikai elnök újabb Twitter-üzenetekben hétfőn kora reggel is támadta nyugati szövetségeseit, akikkel szombat délelőttig Kanadában részt vett a G7-országcsoport csúcstalálkozóján.

Forrás: ijr.com
Forrás: ijr.com

"Csak akkor lehet igazságos két partner egymás közötti kereskedelme, ha viszonos. Nem igazságos az amerikai néppel, hogy 800 milliárd dolláros kereskedelmi deficitje van. Egy sajtóközleményben a kanadai kormány kérkedett azzal: az országnak majdnem 100 milliárd dollár haszna származik abból, hogy az Egyesült Államokkal kereskedik. De legalábbis 17 milliárd. 270 százalékos adót vetnek ki a tejtermék-exportunkra. És akkor még Justin (Trudeau kanadai miniszterelnök) sérteget, ha ezt felhánytorgatom" - írta Trump, de a hírügynökségek szerint nem lehet tudni, hogy milyen kanadai sajtóközleményre hivatkozott.
Az Egyesült Államoknak tavaly 8,4 milliárd dolláros kereskedelmi többlete volt Kanadával szemben az amerikai kormány adatai szerint írta a dpa hírügynökség.
Trump az európaiakat is támadta, ismét a NATO költségvetéséhez való hozzájárulás miatt, mint már sokszor korábban. "Az Egyesült Államok állja majdnem teljesen azt az összeget, amelyből a NATO védi azokat az országokat, amelyek megvágnak bennünket a kereskedelem területén. "Ha az Európai Uniónak 151 milliárd dolláros többlete van velünk szemben, akkor költhetne többet a hadseregeire" - írta az amerikai elnök.
Később írt még egy üzenetet, amelynek a hangneme már nem szemrehányó volt: "Sajnálom, nem engedhetjük meg sem barátainknak, sem ellenségeinknek, hogy kihasználjanak bennünket a kereskedelemben. Az amerikai dolgozókat kell az első helyre tennünk."
Éles feszültségek jellemezték az idei G7 csúcstalálkozót az Egyesült Államok és transzatlanti partnerei nézeteltérései miatt a kereskedelmi védővámok és a klímavédelem terén, Donald Trump amerikai elnök a találkozó vége után visszavonta a résztvevők közös kompromisszumos zárónyilatkozatának támogatását. Trump a Twitter-üzenetében azzal indokolta lépését, hogy Justin Trudeau kanadai kormányfő nem mondott igazat a csúcsot követő sajtótájékoztatóján.
A kanadai kormányfő ugyanis arról beszélt, hogy "sértőnek találja" az amerikai vámtarifákat, amelyeket Washington mások mellett Kanadára vetett ki. Fogadkozott, hogy július 1-jétől Ottawa megtorló intézkedéseket hoz az Egyesült Államokkal szemben. Trump azonban nehezményezte, hogy - szavai szerint - míg a csúcson Trudeau "nyájas és szelíd", a sajtótájékoztatóján "nagyon tisztességtelen és gyenge" volt.
Az amerikai elnök szerint Kanada óriási vámtarifákkal sújtja az amerikai földműveseket, munkásokat és cégeket, ezért is vonta vissza a zárónyilatkozat támogatását, kormánya pedig "az amerikai piacot ellepő" kanadai gépjárművek ellen fontolgat tarifákat.
A heves kereskedelmi viták ellenére Trump felvetette, hogy a G7 hozzon létre szabadkereskedelmi övezetet, ahol nem lennének sem vámok, sem állami támogatások, sem kereskedelmi korlátok. Mindazonáltal az amerikai elnök azzal fenyegetett, hogy teljesen felfüggeszti a kereskedelmet azokkal az országokkal, amelyek nem hagynak fel szerinte tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatukkal. Többször felrótta szövetségeseinek, hogy több árut adnak el az Egyesült Államoknak, mint amennyit vásárolnak. Az európaiak azzal vágtak vissza, hogy vállalataik munkahelyeket teremtenek Amerikában.