2024. március 29., péntek

Incidens az útzárlaton

A haladók biztosak benne, hogy Boris Tadić szervezi a drága üzemanyag elleni tiltakozásokat

Marko Đurić, a Szerb Haladó Párt alelnöke annak kapcsán hívott össze sajtótájékoztatót, hogy a belgrádi útzáralton erőszakos kilengésre került sor, amelyben egy polgár megsérült. „Véres sérülésről van szó, megtámadtak egy ártatlan belgrádi polgárt” – mondta a politikus, aki azt is kifejtette, hogy a tiltakozást „Đilas, Janković, Jeremić és Tadić verőlegényei szervezik.”

Mint azt Đurić kijelentette, a „gyomorforgató erőszakos kilengés elkövetője biztos lehet abban, hogy nem kerülheti el a büntetőjogi felelősségre vonást”. Ehhez hasonló gaztettet Szerbiában Ranko Panić meggyilkolása óta nem követtek el, folytatta a méltatlankodást Đurić, majd ismét vádaskodott, azaz kifejtette, hogy az útzárlatot Boris Tadić, Szerbia és a Demokrata Párt valamikori elnöke szervezi, a többi ellenzéki politikus pedig támogatja, mivel érvek nélkül maradtak, illetve fogalmuk sincsen, hogy miként szerezhetik meg a polgárok támogatását.

Az incidensre, amelyről Đurić beszélt, a délelőtti órákban került sor a belgrádi Borčában, a nagybecskereki úton emelt zárlaton. Egy férfit három másik férfi támadt meg, ütlegelni kezdték, majd elvették tőle táskáját, amelyben 300 euró volt. Az nem derült ki, hogy a támadóknak és/vagy a bántalmazott férfinak volt-e bármi köze az útzáralthoz, amelyet a magas üzemanyagárak miatt elégedetlen sofőrök emeltek.

Egyébként Ranko Panić, akit Đurić sajtónyilatkozatában említett, 2008-ban a Szerb Radikális Párt belgrádi, Radovan Karadžić letartóztatása okán szervezett tüntetésén szerzett halálos sérüléseket. A férfi a nyomozás eredménye szerint csendőrök által kapott ütés következtében hunyt el. A csendőrök ellen büntetőeljárás indult. A Szerb Haladó Párt, illetve maga Aleksandar Vučić akkoriban egyenesen Ivica Dačić belügyminisztert tette felelőssé Panić haláláért.