2024. április 20., szombat

Begyűjtik a kóbor kutyákat

A Komgrad közvállalat akciója Topolyán és a falvakban

A Komgrad Kommunális Közvállalat a közelmúltban felhívást intézett a kutyatulajdonosok felé, hogy fordítsanak fokozott figyelmet házi kedvenceikre, mivel a Zoohigiéniai Szolgálat illetékesei megkezdték a kóbor ebek befogását Topolyán és a község falvaiban. Fekete Bánov Ágnes, a Kommunális Szolgáltatások koordinátora elmondta, hogy munkatársai kíméletes módon, az arra előirányzott, megfelelő eszközökkel igyekeznek eljárni.

Fekete Bánov Ágnes (Kazincy Paszterkó Diana felvétele)

Fekete Bánov Ágnes (Kazincy Paszterkó Diana felvétele)

– A folyamat számunkra is nagyon új, márciusban fogtunk hozzá, és igyekszünk minél kevesebb hibával venni az akadályokat. Ketten járják a terepet, a célnak megfelelő jármű vezetője és akinek a feladatkörébe tartozik a kutyák befogása. Egyik hónapban például 20 kóbor ebet sikerült befognunk, de több esetben meglógtak az állatok. A munkafolyamat lebonyolításában segítségünkre van Tóth Tibor állatorvos is, akinek a javaslatára a túl agresszív kutyák esetében nyugtatólövedéket is alkalmazunk, amit kizárólag szakember lőhet ki – hallottuk a koordinátortól, aki elmondta, hogy azok a kutyák, melyeket sokadik próbálkozásra sem sikerült befogniuk, már felismerik a terepi gépjárművet, és ha meghallják a hangját, rögtön menekülőre fogják.

– Miután a kutyák befogása megtörtént, az állatorvos megvizsgálja az ebet, féregteleníti, ellátja a megfelelő vakcinával, ellenőrzi, hogy csipelve van-e, és ki a tulajdonosa. Ha nincs megjelölve, akkor mi csippeljük. Abban az esetben, ha az elfogást követően 10 napig nem jelentkezik senki sem nálunk a kutyusért, akkor készül egy fényképes portfóliószerűség róla. Ebben szerepel egy leírás a kutyusról, egyebek mellett, hogy hol és mikor fogták be, milyen a természete, mekkora a mérete. Ehhez mellékelünk egy útlevelet is. A továbbiakban felkerül a kutya a Komgrad honlapjára, a Fogadj örökbe! címszó alá, és így is lehetőséget adunk a polgároknak a befogadására. Ebben a folyamatban segítséget nyújt számunkra Kósa Tamás, illetve a Prizorgo Állatvédő Egyesület. Közreműködésükkel már több kutyus – háromhetente átlagosan hat eb – talált gazdira, és nemritkán külföldről is mutatkozik érdeklődés irántuk. Eleinte a kis testű kutyusok voltak a népszerűbbek, de most már a nagyobb testűek is találnak új gazdit. A kutyák jobb híján addig maradnak nálunk, amíg nincs irántuk örökbefogadási igény. Persze ez hosszú távon nem oldja meg a problematikát, de ebben a pillanatban jobb megoldás, mint hogy az utcán kóboroljanak – mutatott rá Fekete Bánov Ágnes, majd elmondta, hogy gyakran kapnak telefonos bejelentést arról, hogy például a központ bizonyos utcájában nagyobb csapat kutyát láttak.

– Ezt követően bármennyire is fürgék a munkatársaink, sajnos mire kiérnek, addigra az ebeknek csupán hűlt helyüket találják. Az lenne a legszerencsésebb, ha ilyen esetben valahogy valamilyen zárt helyre sikerülne beterelni a kutyákat. A következő időszakban a kaszárnya környékét járjuk majd be, illetve Bácskossuhtfalván tervezünk akciót. Keressük a lehetőségeket, milyen módon tudnánk felhívni egyes polgárok figyelmét arra, hogy felelősek a házi kedvencükért, különösen azokra az állattartókra gondolok, akiknek a kutyáját már sokadik alkalommal voltak kénytelenek befogni munkatársaink – hallottuk a koordinátortól, aki rámutatott arra is, hogy a kóbor kutyák több szempontból is veszélyt jelentenek. Nemcsak a polgárok vagy akár a közlekedés biztonságára nézve, hanem egészségügyi szempontból is. A felelős kutyatartásra pedig minél korábban fel kell hívni a gyerekek figyelmét, ezt a célt szolgálja a közvállalat óvodai előadás-sorozata is, amit őszre az általános iskolákban is szeretnének folytatni.

Nyitókép: Fekete Bánov Ágnes (Kazincy Paszterkó Diana felvétele)