2024. április 17., szerda

Györe a prostějovi döntőben!

Györe László három játszmában győzte le a 35 éves spanyol Guillermo García Lópezt, és bejutott a prostějovi challenger döntőjébe. A tegnap szerzett pontokkal Györe feltört Viktor Troicki mögé a ranglista 92. helyére. Az első játszmában Györe kétszer szerzett előnyt, López mindkétszer egyenlített, végül a rövidítésben a zentai játékos két szettlabdát mentve nyert. A második játszmában a spanyol vezetett 2:0-ra, Györe feljött 3:3-ra, azután azonban kétszer adta le az adogatást. A döntő játszma első tíz játékában nem volt breaklabda, 5:5-nél Györe jutott kettőhöz. A másodikat kihasználta, és a meccsért adogathatott. Sikertelenül, és újra rövidítés következett, amelyben a zentai 3:0-ra, majd 5:2-re is elhúzott, végül 6:4-nél az első meccslabdán aratta a szép győzelmet. Györe a mai döntőben a mallorcai Jaume Munarral játszik, aki a Roland Garros 2. fordulójáéban Đokovićot is szorongatta. Györe a jövő hétre az olaszországi Caltanisetta, két hétre rá Milánó challengerére nevezett, azután pedig Wimbledonban a főtáblán indul.

Dominic Thiem nem esélytelen a döntőben sem (fotó: Beta/AP)

Dominic Thiem nem esélytelen a döntőben sem (fotó: Beta/AP)

Dominic Thiem pályafutása első döntőjét vívhatja a nagy tornákon. Az osztrák teniszező tegnap három játszmában nyert az idei párizsi meglepetés, az olasz Marco Cecchinato ellen, és a Roland Garros vasárnap 15 órakor kezdődő döntőjében a címvédő Rafael Nadal és az argentin Juan Martín del Potro meccsének továbbjutójával mérkőzik.

Thiem és Cecchinato két szoros szettel kezdte a tegnapi elődöntőt. Mindkettőt az osztrák nyerte meg, noha nem lett volna érdemtelen, ha a fordított eredményt látjuk. Cecchinato ismét nagyot játszott, ezúttal azonban kihagyta az alkalmakat, például a három játszmalabdát a második szett rövidítésében. A harmadik játékrész már rutinos volt, Thiem gyorsan elhúzott 5:0-ra, majd zárta is a csatát. Nadallal az osztrák 3:6-ra áll, legutóbb Madridban az osztrák győzött, aki az eddigi négy meccsen egyszer sem verte Del Potrót.

A női torna serlegéért ma 15 órától a világelső román Simona Halep és a US Open tavalyi bajnoka, az amerikai Sloane Stephens vívnak meg. A román, aki az egymás közötti mérleget 5:2-re vezeti, és 2013 óta nem kapott ki mai ellenfelétől, első nagy serlegét próbálja megszerezni, az amerikai pedig diadal esetén másodszor lesz Grand Slam-bajnok.