2024. április 24., szerda
G CSOPORT

Elsőre simának tűnik

A G csoportba kapott besorolást az egyszeres világbajnok Anglia, valamint az 1986-os Mundialon 4. helyezett Belgium, és a jelenlegi erőviszonyok alapján nagy meglepetés lenne, ha nem ez a két válogatott jutna tovább a csoportból. A kvartett másik két tagja közül Tunézia tűnik az izmosabbnak, az észak-afrikaiak ötödik vb-szereplésükre készülnek, míg a panamai gárda abszolút újoncként érkezik Oroszországba.

BELGIUM (G1)

A belga válogatottat sokan esélyesnek tartották a legutóbbi Európa-bajnokságon a végső győzelemre is, a Benelux állam csapata azonban nagy meglepetésre már a negyeddöntőben búcsúzni kényszerült. A kínos kudarc után Marc Wilmots szövetségi kapitány lemondott, helyére pedig a 44 éves Roberto Martínez került, aki az angol élvonalból érkezett a belga kispadra. A fiatal spanyol szakember vezetésével a belga csapat simán kijutott a vb-re, a vörös mezesek tíz meccsükből kilencet megnyertek, s közben 43 gólt szereztek.

A csapat erőssége: A belga nemzeti tizenegy támadórészlege egészen félelmetes, Romelu Lukaku ugyanis tizenegy, Eden Hazard hat, míg Dries Martens öt gólt szerzett a selejtezők során. A gárda egyik kulcsembere, Kevin De Bruyne is jó formában van, a Manchester City játékmestere az idén bajnoki címig vezette klubcsapatát az angol élvonalban.

A csapat gyengéje: Sokan értetlenkedve fogadták a hírt, miszerint Martínez szövetségi kapitány kihagyta az utazó keretből Raggia Naiggolant, az AS Roma középpályását, aki a rómaiakkal egészen a BL elődöntőjéig jutott. A nagy munkabírású középpályás hiánya mellett gondot okozhat még a belgáknál a védelem sebezhetősége is, a 2016-os Európa-bajnokságon is a hátsó alakzatuk gyengébb teljesítménye miatt kaptak ki a negyeddöntőben a walesiek ellen.

A belga keret, kapusok: Thibaut Courtois (Chelsea), Simon Mignolet (Liverpool), Koen Casteels (VfL Wolfsburg). Védők: Toby Alderweireld (Tottenham Hotspur), Thomas Meunier (Paris Saint-Germain), Thomas Vermaelen (FC Barcelona), Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur), Dedryck Boyata (Celtic Glasgow), Vincent Kompany (Manchester City). Középpályások: Marouane Fellaini (Manchester United), Axel Witsel (Tiencsin Csüancsien), Kevin De Bruyne (Manchester City), Eden Hazard (Chelsea), Nacer Chadli (West Bromwich Albion), Leander Dendoncker (Anderlecht), Thorgan Hazard (Borussia Mönchengladbach), Youri Tielemans (AS Monaco), Mousa Dembele (Tottenham Hotspur). Csatárok: Michy Batshuayi (Chelsea), Yannick Carrasco (Talien Jifang), Adnan Januzaj (Real Sociedad), Romelu Lukaku (Manchester United), Dries Mertens (Napoli). Tartalék:

Laurent Ciman (Los Angeles FC). Szövetségi kapitány: Roberto Martínez (spanyol).

PANAMA (G2)

Az európai focibarátok által alig ismert panamai válogatott az esélytelenek nyugalmával vághatott neki a CONCACAF-zóna selejtezősorozatának, hiszen a közép-amerikaiaknak még sosem sikerült kijutniuk a vb-re, és erre most sem mutatkozott túl sok esély. A panamaiak azonban ügyesen kihasználták az Egyesült Államok csapatának botladozásait, és az utolsó játéknapon aratott győzelemmel megkaparintották az egyenes kijutást garantáló 3. helyet.

A csapat erőssége: Utolsó vb-selejtezőjükön a panamaiak a már a világbajnokságra kijutott Costa Ricát fogadták, és úgy nyertek 2:1-re, hogy a győztes találatot az USA-ban légióskodó Roman Torres a 88. percben szerezte. Hernán Gómez csapatának gerincét egyébként is az amerikai MLS-ben focizók alkotják, a vajdasági futballszurkolók számára pedig a dunaszerdahelyi DAC-cal jó szezont futó Eric Davis neve lehet a legismertebb.

A csapat gyengéje: A panamai játékosok nem rendelkeznek nemzetközi tapasztalattal, így meglepő lenne, ha nem a csoport harmadik vagy negyedik helyén végeznének. A felkészülési mérkőzések eredményei alapján nem lehetnek vérmes reményeik, Svájcban pl. 6:0-ra kaptak ki, de a többi barátságos meccsükön sem értek el figyelemre méltó eredményt.

A panamai keret, kapusok: José Calderón (Chorillo FC), Jaime Penedo (Dinamo Bucureşti), Alex Rodriguez (San Francisco FC). Védők: Felipe Baloy (Municipal), Harold Cummings (San José), Eric Davis (DAC), Fidel Escobar (New York RB), Adolfo Machado (Houston Dynamo), Michael Murillo (New York RB), Luis Ovalle (CD Olimpia), Roman Torres (Seattle Sounders). Középpályások: Edgar Barcenas (Cafetaleros de Tapachula), Armando Cooper (Universidad de Chile), Anibal Godoy (San José), Gabriel Gómez (Bucaramanga), Valentin Pimentel (Plaza Amador), Alberto Quintero (Universitario), José Luis Rodríguez (Gent). Csatárok: Abdiel Arroyo (Alajuelense), Ismael Diaz (Deportivo La Coruña), Blas Perez (Municipal), Luis Tejada (Sport Boys), Gabriel Torres (Huachipato). Szövetségi kapitány: Hernán Darío Gómez (kolumbiai).

TUNÉZIA (G3)

A tunéziai együttes egy kőkemény selejtezőcsoportban végzett az élen, egy ponttal megelőzve az afrikai futball legszűkebb élvonalához tartozó Kongói DK-t. Az észak-afrikai gárda eddig négy alkalommal vett részt a világbajnokságon, de eddig még egyszer sem sikerült túlélnie a csoportkört, s erre – a realitásokat figyelembe véve – most sincs túl sok esélye.

A csapat erőssége: A tunéziaiak két barátságos mérkőzést is lehoztak kapott gól nélkül, ami csak a folytatása a selejtezőkben nyújtott kiváló védekezésnek, ahol hat találkozón csak négy gólt kaptak. A selejtezők során két Közel-Keleten profiskodó játékos szerezte a legtöbb gólt a Karthágói Sasoknál: a Szaúd-Arábiában focizó Mohammed Ben Amor hét gólt jegyzett, a Katarban légióskodó Jusszef Mszakni pedig háromszor vette be az ellenfelek kapuját.

A csapat gyengéi: A gárda egyik leggólerősebb támadója, az említett Jusszef Mszakni nemrégiben olyan súlyos térdsérülést szenvedett, hogy ki kell hagynia a világbajnokságot, ami bizonyára súlyos érvágás lesz az amúgy sem túlságosan sok gólt szerző tunéziaiak számára.

A tunéziai keret, kapusok: Ájmen Mászlúszi (Al-Baten), Fárúk Ben Musztafí (Al-Shabab), Muez Hasszen (Chateauroux). Védők: Rámí Bedúí (ES Szahel), Johan Benaluane (Leicester City), Szíám Ben Júszef (Kasimpasa), Dylan Bronn (KAA Gent), Uszáma Haddadi (Dijon FCO), Alí Malúl (Al-Ahli), Jasszin Meriah (CS Sfaxien), Hamdi Nagguez (Zamalek). Középpályások: Mohamed Amine Ben Amor (Al-Ahli), Szaif-Eddine Haui (Troyes), Ahmed Halíl (Club Africain), Elljesz Shíri (Montpellier), Ferdzsání Szászí (Al-Nasr), Gajlén Halali (ES Tunisz). Támadók: Anisz Badri (ES Tunisz), Fahr al-Din Júszef (Al-Ettifak), Naim Szliti (Dijon FCO), Basszem Szrarfi (OGC Nice), Vahbí Hazrí (Rennes), Szaber Halifa (Club Africain). Szövetségi kapitány: Nabil Maaloul.

ANGLIA (G4)

Az utóbbi időben az angol korosztályos csapatok sorra szállítják a jobbnál jobb eredményeket a különféle tornákról, az angolok felnőttválogatottja viszont már hosszú idő óta adós egy kiugró teljesítménnyel. A legutóbbi Eb sem úgy sikerült a ködös Albion együttese számára, ahogy azt az ottani vérmes szurkolók elvárták, Izland ugyanis már a nyolcaddöntőben megállította őket. Az oroszországi vb selejtezőinek az angolok is új szövetségi kapitánnyal vágtak neki, és az új seprő ezúttal is jól sepert, a Háromoroszlánosok ugyanis veretlenül végeztek az élen egy nem túl acélos csoportban.

A csapat erőssége: A mostani angol válogatottba a Tottenham, a Manchester City, a Manchester United és a Liverpool csapatai adják a legtöbb játékost, a fehér mezesek legnevesebb labdarúgója pedig a csapatkapitányi karszalagot nemrégiben megkapó Harry Kane, aki öt góllal segítette hazája válogatottját a selejtezők során. A fiatal játékosokra építő brit gárda a világ élvonalába tartozó együttesek ellen játszott felkészülési meccseket, a brazilok, a németek és az olaszok ellen döntetlent értek el, Hollandiában pedig győzni tudtak.

A csapat gyengéje: Az angol válogatottat szinte minden torna előtt az esélyesek közé sorolják, a hosszúra nyúlt szezonban kifacsart játékosok azonban nem tudnak már igazán felpörögni a nagy világversenyeken. Sokan az angol labdarúgó-szövetséget (FA) is hibáztatják a nemzeti együttes gyengébb eredményeiért, mivel a tradíciók miatt nem hajlandó téli szünetet elrendelni a bajnokságban, így a játékosok nem tudnak egy kicsit rápihenni a tavaszi folytatásra.

Az angol keret, kapusok: Jack Butland (Stoke City), Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Burnley). Védők: John Stones (Manchester City), Harry Maguire (Leicester City), Phil Jones (Manchester United), Kyle Walker (Manchester City), Kieran Trippier (Tottenham), Gary Cahill (Chelsea), Ahley Young (Manchester United), Danny Rose (Tottenham), Trent Alexander-Arnold (Liverpool). Középpályások: Eric Dier (Tottenham), Jordan Henderson (Liverpool), Dele Alli (Tottenham), Jesse Lingard (Manchester United), Raheem Sterling (Manchester City), Ruben Loftus-Cheek (Chelsea), Fabian Delph (Manchester City). Csatárok: Harry Kane (Tottenham), Jamie Vardy (Leicester City), Marcus Rushford (Manchester United), Danny Welbeck (Arsenal). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.

A csoport menetrendje:

Belgium (G1)–Panama (G2)

(Szocsi, Olimpiai Stadion, július 18.)

Tunézia (G3)–Anglia (G4)

(Volgográd, Volgográd Aréna, július 18.)

Belgium (G1)–Tunézia (G3)

(Moszkva, Otkrityije Aréna, június 23.)

Anglia (G4)–Panama (G2)

(Nyizsnyij Novgorod, Nyizsnyij Novgorod Stadion, június 24.)

Anglia (G4)–Belgium (G1)

(Kalinyingrád, Kalinyingrád Stadion, június 28.)

Panama (G2)–Tunézia (G3)

(Szaranszk, Mordovia Aréna, június 28.)