2024. március 29., péntek

Elhunyt Gena Turgel, aki Anne Frankot ápolta

Meghalt Gena Turgel holokauszt-túlélő, aki a súlyos beteg Anne Frankot ápolta halála előtt a bergen-belseni koncentrációs táborban 1945 elején.

A 95 éves Turgel csütörtökön hunyt el - jelentette be Twitter-üzenetében Ephraim Mirvis, Nagy-Britannia főrabbija.

A Krakkóban született Gena Goldfingert családjával 1941-ben beköltöztették a hatóságok a lengyel város zsidó gettójába. 1945 elején őt és édesanyját arra kényszerítették, hogy az auschwitzi halálmenetben Bergen-Belsenbe gyalogoljanak. A német haláltáborban gondozta a tífuszban szenvedő 15 éves Anne Frankot haláláig. "Megmostam az arcát, itattam őt, és még mindig látom azt az arcot, haját és tekintetét" - mondta korábban Turgel a BBC-nek.

A második világháború után Gena Goldfinger férjhez ment a brit Norman Turgelhez, aki a Bergen-Belsent felszabadító brit egységek tagja volt. Menyasszonyi ruhája, amelyet ejtőernyő selyemjéből készítették, ma már a londoni Imperial War Museumban látható. Egész életét annak szentelte, hogy emlékeztessen a II. világháború, a náci koncentrációs táborok borzalmaira. "Reménykedjünk egy olyan jobb jövőben, ahol nincs antiszemitizmus és nem tűrnek semmilyen minden gyűlöletet" - mondta Turgel egy korábbi beszédében.