2024. március 29., péntek

Vessünk kendert!

Gyors meggazdagodást ígérnek a világhálón a csemegeuborka, a szarvasgomba, a gojii és a kender termesztéséből

A világháló tele van jó tanácsokkal. Olyanokkal is, hogy mit kell tennünk, hogy a ráncok eltűnjenek az arcunkról, hogy 10-20 évvel fiatalabbnak nézzünk ki a valóságosnál, vagy mit együnk, igyunk, amitől majd pillanatok alatt lefogyunk. De vannak jócskán olyan tanácsok is, amelyek vállalkozásra biztatnak. Nem is akárhogyan, hanem bombasztikus címekkel, mint például: Csak 750 eurót kell beruháznod, és ennek a háromszorosát megkeresed! Vagy egy másik bombasztikus cím: Beruházol hatezret és már az első évben 10 ezret keresel! Az első cím a csemegeuborka termesztésére ösztönöz, mondván, Szerbiában ezzel szinte alig foglalkoznak, pedig Németország korlátlan mennyiségű csemegeuborkát felvásárol.

A második cím, miszerint hatezer eurót kell beruházni, a földieper termesztésére utal. Ma már az állam támogatást is nyújt a gyümölcstermesztőknek, és a külföldi piacokon a földiepret is el lehet adni minden mennyiségben. Elsősorban Oroszországba lehet kiszállítani, de az EU-s országokba is, mire ugyanis a mediterrán országokban leérik a földieper, nálunk akkor kezdődik a földieperszezon. Így van egy olyan piaci rés, amit ki lehet használni.

Nagy, sok hasznot hozó vállalkozásnak mondják a mogyoróültetvények telepítését. A beruházás, igaz, ebben az esetben is euróezrekben mérhető, de majd a haszon is – mondják. Igaz, az első öt évben nem teremnek a bokrok, és a munka sem túl sok vele, ám amikor már teremni kezd, akkor derül ki, hogy szükség van több ezer eurós gépekre, ha valaki gazdálkodni akar. Vajdaságban már most több száz hektár mogyoróültetvény van. Nagykereskedők is felvásárolják a termést, de cukrászdáknak és piacokon is el lehet adni a mogyorót. Persze azt meg kell tisztítani, s ehhez is gépre van szükség. Egy mogyorótörő gép is több ezer euróba kerül.

Nagy üzlet a mogyoróbokrok tövén szarvasgombát termeszteni. A mogyorócserjéket már szarvasgomba-micéliummal ültetik el, és 4-5 év után nemcsak mogyoró terem, hanem a világ legdrágábba gombája, a szarvasgomba is. Akik ezzel foglalkoznak (meglehetősen kevesen), azt mondják, Szerbiában az éghajlat megfelel a szarvasgomba termesztésének, és nem értik, miért nem foglalkoznak többen ezzel.

Termesszünk gojit! Ez is egyike a gyors meggazdagodáshoz vezető útnak – írják a világhálón. A goji az amerikai kutatók szerint az évszázad gyümölcse, 21-féle ásvány, 18-féle aminosav, sok vitamin és egyéb, a szervezet immunrendszerét erősítő anyag található benne. A tövises bokrokon termő növényt napos helyen lehet termeszteni, metszeni kell, és persze szedni a tövises ágakról. Kilóját Szabadkán 2000 dinárért árulják, de a környezetemben lévő termelők nem tudnak túladni a termésükön.

A kender a sláger – olvasom az egyik mezőgazdasági portálon. 2015-ben Szerbiában (főleg Vajdaságban) 60 hektáron termesztettek kendert, egy évvel később már 250 hektáron, tavaly pedig már 500 hektárt vetettek be kenderrel. Tízszeres a haszon belőle – mondják a beavatottak, s a becslések szerint tíz év múlva több tízezer hektáron termesztenek kendert, mert nemcsak a virágja és a magja használható fel, hanem a szára is, brikett készítésére, sőt ökoházak építésére.

Sorjáznak az ötletek, a jó tanácsok, és ha az ember csak puszta kíváncsiságból olvasgatja ezeket az írásokat, még be is dől a gyors meggazdagodásról szóló meséknek. Ám amint elkezdi átgondolni, szervezni ezek közül akármelyiket, elkezd számolni, rá kell jönnie, hogy több ezer eurós befektetés nélkül nem lehet semmibe se belefogni. S ami legalább ilyen fontos: az interneten leírt paradicsomi állapot az értékesítésről is szertefoszlik, ha az ember ténylegesen megpróbálja eladni a termését, ha mondjuk fél holdon termeszt akár földiepret, akár mogyorót. Nem eleget ahhoz, hogy nagytermelő legyen, mert kis termő területe van, vagy éppen bátortalan és kezdésnek kis területen kezdett el gazdálkodni.

Aki termel, ma már nem foglalkozhat csupán a növényekkel, azzal, hogy szakszerűen elvégzi a munkát, hanem menedzselnie is kell a vállalkozását. Állandóan készenlétben kell lenni, hogy megtalálja azokat a csatornákat, amiken a különleges termést a legjobb áron tudja értékesíteni. Piacismeretre és a szakterületen komoly jártasságra van szükség ahhoz, hogy a tervezett vállalkozás beinduljon. Nem a gyors meggazdagodásban kell hinni, hanem abban, hogy a befektetett munka megtérül. Ehhez azonban kitartásra, talpraesettségre és sok-sok munkára van szükség.