2024. április 26., péntek

Vendégszobákat is építenek

Az idén tovább fejlesztik a péterrévei nagycsaládos házat
Krizsán Vilmos

Krizsán Vilmos

A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége (VANCSESZ) a közelmúltban kapott egy komolyabb támogatást a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumától. A magyar kormány rendszeresen támogatja a szövetség munkáját, akárcsak a péterrévei nagycsaládos háznak az építését. A munkálatok a múlt évben nagyrészt befejeződtek, mindössze egy fázis maradt hátra – számolt be lapunknak Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke.

– Az utolsó fázisban három vendégszobát és egy fáskamrát fogunk hozzáépíteni a nagycsaládos házhoz. Ezek építését még a télen megkezdtük, mivel a múlt évből maradt némi pénzünk. Májusban már a tető is felkerült e fölé az épületrész fölé, majd a külső és belső munkálatok következnek. Szigetelni fogjuk az épületet, és bevezetjük a padlófűtést. Hátra van még a víz és az áram bevezetése is. Terveink szerint ebben az évben teljesen befejezzük ezt a beruházást – mondta el Krizsán, akitől megtudtuk, hogy a héten érkezett meg az épület működési engedélye, így már semmi sem befolyásolhatja a zavartalan működést. A nagycsaládos ház története tíz évvel ezelőtt kezdődött, és igen sok fáradtságos munka áll amögött, hogy sikerült olyanná varázsolni, ahogyan ma kinéz.

– 2008-ban önállósult a péterrévei nagycsaládos egyesület, és akkor kezdtük keresni a székhelyet. Mivel igen magasak voltak a lakbérek, úgy döntöttünk, hogy veszünk egy házat, amit az egyesület és szövetség is használhat. Kiválasztottuk az Ady Endre utcában a 23-as számú házat, és megvásároltuk 3600 euróért. A megállapodás pillanatában még nem tudtuk, hogyan fogjuk kifizetni, de egyéves fizetési haladékot kaptunk. Tartományi és anyaországi segítséggel, valamint 4 jótékonysági koncertnek köszönhetően sikerült kifizetnünk az épületet.

Parkoló a nagycsaládos ház előtt (Fotó: Dobai Fotóstúdió)

Parkoló a nagycsaládos ház előtt (Fotó: Dobai Fotóstúdió)

A játszótér (Fotó: Dobai Fotóstúdió)

A játszótér (Fotó: Dobai Fotóstúdió)

2010-ben megkezdtük az épület felújítását, de abban az évben magas volt a talajvíz és az épületet annyira megrongálta, hogy a mesterek azt tanácsolták, hogy inkább bontsuk le és építsünk újat. Abban a pillanatban ez őrült ötletnek tűnt, de a következő évben már pályáztunk a tervek elkészítésére a tartománynál és a Bethlen Gábor Alapnál. Nyertünk, a tervek elkészültek, és elkezdtünk lobbizni a ház megépítésére. A 2013. volt a legjelentősebb év a szövetségünk történetében és a vajdasági nagycsaládos mozgalom életében is, akkor tartottuk meg ugyanis az első nemzetközi, nagycsaládos konferenciát. Ezen nagyon sokan jelen voltak, többek között Soltész Miklós államtitkár is, aki ígéretet tett, hogy támogatni fogják ezt a projektumot. Még annak az évnek a végén jóváhagytak számunkra 2,5 millió forintot az építkezés megkezdésére, így 2014-ben ledöntöttük a régi épületet és megkezdődhetett az építkezés. A következő évben ismét több helyre pályáztunk, és akkor már a tető is felkerült a házra. Ennek kapcsán fontos megemlíteni, hogy a magyarkanizsai Tondach ingyenesen biztosította számunkra a cserepet az egész tetőre és a mostani, hozzáépített részhez is. Ez nagy segítség, amiért nagyon hálásak vagyunk, akárcsak a magyarkanizsai Keramikának, amely tavaly féláron adta a csempelapokat. A nagycsaládos ház lassan épült és szépült, s a múlt év ismét meghatározó év volt, mivel a nemzetpolitikai államtitkárságtól 12 millió forintot kaptunk, hogy teljesen befejezzük a főépületet. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségétől is kaptunk 7,2 millió forint támogatást, hogy játszóteret építsünk, és rendezzük az udvart. Ennek köszönhetően a múlt évben elkészült a játszótér, megoldottuk az udvar vízelvezetését és parkolót alakítottunk ki az utcán. Ugyancsak tavaly készült el az épület padlófűtése és a kazánház is – mondta el az elnök, majd azzal folytatta, hogy az idén a házhoz hozzáépítik a három vendégszobát és a fáskamrát, ezenkívül szellőzőrendszert is létesítenek, hogy megoldják az épület szellőzését.

Az évek során elkészülő nagycsaládos ház összértéke eléri a 150 ezer eurót. Krizsán szerint felénk szokatlan, hogy egy civil szervezet ilyen értékes épülettel rendelkezzen.

– Úgy alakult, hogy az évek során sikerült megvalósítanunk ezt a hatalmas beruházást. Az a célunk, hogy ne csak a szövetségünk, hanem a péterrévei nagycsaládos egyesület és más civil szervezetek is használják ezt az épületet – fogalmazott az elnök.