2024. március 28., csütörtök

Székelyudvarhelyen jártak a csantavéri diákszínjátszók

A csantavéri Hunyadi János Általános Iskola színjátszó csoportját az iskola tanára, Nikolić Anton már régóta vezeti. A gyerekek szeretik a színjátszó csoportot, a próbákat, és ha dolgoznak egy-egy előadáson, azt szívesen be is mutatják. A negyedikesekkel most Székelyudvarhelyen, Romániában mutatkozhatott be a csantavéri iskola a Kárpát-medencei Legendárium Fesztiválon.
– E fesztiválon az iskolai színjátszó csoportoknak a saját környezetükben található legendákat, mondákat kellett előadniuk. Az idő szűkössége miatt a kollégámmal, Bakos Árpáddal, és az igazgatónővel, Kecsenovics Szabó Dórával úgy döntöttünk, hogy mi a csantavéri iskola rövid történetét adjuk elő, amit egyszer már előadtunk az iskola 220. születésnapja alkalmából. A hétperces előadásban ezt a történetet mutattuk be, azzal, hogy kitekintettünk a jövőre is. Jeleztük részvételi szándékunkat a fesztiválra, és nagy örömünkre meghívtak bennünket, úgyhogy 18 negyedikes diák június elsején elindult Székelyudvarhelyre. A szervezők állták a költségeinket, amiért nagyon hálásak vagyunk, hiszen másként nem mehettünk volna el erre az útra. Nagyjából 500 fellépő volt a fesztiválon, a kárpátaljai fellépőkön kívül mi voltunk azok, akik távolabbról érkeztünk. Három napot töltöttünk ott, a fellépésünk jól sikerült, pozitív értékelést kaptunk a zsűritől, sokat barátkoztunk, és sok új dolgot láttunk. Székelyudvarhely a gyerekeknek is izgalmas volt, hiszen az anyaországban már többször jártunk, de ilyen távolra még nem volt alkalmunk elutazni. Új élményekkel tele érkeztünk haza, és a következő évben is szívesen visszavárnak bennünket – mesélte Nikolić Anton.
A gyerekek nagyon élvezték a kirándulást és a fellépést, hiszen nem minden általános iskola negyedik osztályos diákja látogathatja meg Székelyföldet.
– Most kerültem be a negyedikesekkel a színjátszó csoportba. Nagyon jó hogy bejuthattam, nagy örömmel mentem a próbákra és a fellépésre is. Székelyudvarhely nagyon tetszett, odafelé is sok szépet láthattunk, nekem a templom tetszett a legjobban. Volt alkalmunk barátkozni is. A továbbiakban is szeretnék a színjátszókör tagja maradni – hallhattuk az egyik kis színésztől, a negyedik osztályos Kovács Balázstól.