2024. április 20., szombat

Tengernyi könyv

Megnyílt a 89. Ünnepi Könyvhét Budapesten

Megnyílt csütörtök délután a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok budapesti rendezvénye a Vörösmarty téren. A hétfőig tartó programsorozatot Berg Judit író nyitotta meg.

– A meseírók, pedagógusok, könyvtárosok és szülők közös feladata, felelőssége és szívügye a mai fiatalok olvasóvá nevelése, a gyerekirodalmat mégis gyakran tartják a felnőtt irodalom kisöccsének, mintha a mese szó eleve azt sugalmazná, bagatell, nem kell komolyan venni – fogalmazott Berg Judit, József Attila-díjas író, aki emlékeztetett arra, hogy a 19. század végéig a mesék elsősorban a felnőtt közönségnek szóltak, a szájról szájra adott történetekben óriási tudásanyag gyűlt össze.

– A mesékből megtanulhatjuk, hogy kellő akarattal és elszántsággal bárkiből válhat hős, a céljaink eléréséért keményen meg kell küzdenünk, és nincs változás anélkül, hogy szimbolikusan vagy szó szerint útra ne kelnénk – hangsúlyozta, hozzátéve: a gyerekkorban megismert mesék lenyomatát egész életünkben tovább hordozzuk.

Az idei könyvhétre több mint 300 új kiadvány jelent meg, a Vörösmarty téren több mint 180 kiállító, 76 magyarországi és 16 határon túli kiadó kínálatából válogathat a közönség. A vajdasági magyar kiadók standján is megtalálják a legújabb kiadványokat az ide látogatók, a vajdasági magyar szerzőkkel is találkozhatnak, akik dedikálják műveiket.

A Vörösmarty térre érkező külföldieket idegen nyelvű színpaddal várják, ahol a magyar irodalom fordításaival ismerkedhetnek.

A budapesti rendezvény új programja a 47-es és 49-es vonalán közlekedő könyvvillamos is, amelyen szombaton és vasárnap délután írókkal, költőkkel lehet találkozni.

Magyarország számos vidéki városában, és a határon túl is szerveződnek helyi események a könyvhét alkalmából. A magyarországi vidéki megnyitó helyszíne az idén Szekszárd városa volt.

A Könyvhét az idén szeretné külön megszólítani az olvasási nehézségekkel küzdő közönséget is. Diszlexiás, gyere ki! címmel állandó installáció lesz látható Budapesten, a Vörösmarty téren, valamint a nagyszínpadon beszélgetést rendeznek Dragomán György és a téma szakértői részvételével.

A Könyvhét alatt rendezik meg az idén is a Margó Irodalmi Fesztivált a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM), ahol 65 program várja az érdeklődőket szerdától vasárnapig.

A Könyvhét kísérőrendezvényeként június 15-én az MKKE és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület közösen emlékezik meg Budapesten a Kossuth Lajos utca 16. alatt arról, hogy 1944-ben az akkori Könyvnapon 120 zsidó származású magyar és 130 külföldi szerző művét zúzták be.