2024. április 23., kedd

Kizárták Toroczkait a Jobbikból

Lavinát indított el a döntés, Dúró Dórával együtt már többen jelezték kilépésüket

A párt fegyelmi bizottsága csütörtökön kizárta a Jobbikból Toroczkai Lászlót – tájékoztatta a testület egyhangúlag meghozott döntéséről pénteken az MTI-t.

Közölték: a Sneider Tamás elnök és Gyöngyösi Márton elnökhelyettes beadványára indult eljárás ügyében tartott tárgyalásra a szabályszerűen beidézett Toroczkai László nem jelent meg, és írásban sem nyújtott be védekezést. Az etikai bizottság megállapította, hogy Toroczkai László súlyos fegyelmi vétséget követett el, és megsértette a Jobbik alapszabályának több pontját is, közte azt, amely kimondja: a Jobbik minden tagjának kötelessége, hogy tartózkodjon az olyan magatartástól, amely sérti a Jobbik szabályzatait, testületeinek határozatait, programját, érdekeit, illetve jó hírét – fogalmaznak.

A testület szerint egyértelműen sérelmes volt a Jobbik számára, hogy Toroczkai László a párton belüli vitákat a sajtó nyilvánossága előtt folytatta le, és nem a belső fórumokon. Toroczkai László a Jobbik tisztújítását követően nem tudott belenyugodni a szavazás eredményébe, amely kapcsán sajtóturnéba kezdett. Megnyilatkozásaival a belső információkat nem csupán tényszerűen tárta a nyilvánosság elé, hanem azokat nemegyszer torzítva vagy valótlan tartalommal – írták.

A jobbikos testület „bizonyítottnak találta azt is, hogy Toroczkai László már jóval a tisztújítási időszak előtt belső információkat juttatott el a Jobbikkal ellenséges kormánypárti média részére az országos elnökségi üléseken történtekről”.

A testület kimondta azt is, hogy az úgynevezett platformalapítás egyértelműen alapszabály-ellenes volt, ráadásul „a sajtónyilatkozatok alapján egyértelművé vált, hogy ezzel a lépésével valójában nem egy új, eddig nem létező, párton belüli szervezeti egység létrehozása, hanem a Jobbik megosztása és bomlasztása volt a célja Toroczkai Lászlónak”. Összegzésük szerint mindez nem értékelhető másként, mint egy új szervezet létrehozásának előkészítéseként és a Jobbik szándékos gyengítéseként, ezért a Jobbik etikai és fegyelmi bizottsága nem tudott más döntést hozni, mint a kizárás.

A döntés igazi lavinát indított el a Jobbikon belül. Dúró Dóra közösségi oldalán jelentette be pénteken délután, hogy kilép a Jobbikból. Az MTI érdeklődésére a politikus azt közölte: tájékoztatta kilépéséről Szabó Gábor pártigazgatót.

„Véget ér egy korszak, lezárul egy hosszú időszak: sok bajtársammal együtt kilépek a Jobbikból, mert nincs hova hátráljunk, s vétkesek közt cinkos, aki néma” – fogalmazott a képviselő a Facebookon, jelezve, hogy a párt alapító nyilatkozatához hűen „úgy érezzük, erkölcsileg most már a kilépés a helyes döntés”.

„Életem első szervezete volt, amelyben 13 évet töltöttem, barátokra leltem, szerelmet találtam, majd a néppártosodásnak nevezett folyamat során, a párt lelkének elvétele miatt ez az egykor bajtársias közösség darabjaira hullik” – írta Dúró Dóra, Novák Elődnek, a Jobbik néppártosodása után félreállított volt alelnökének a felesége. A politikus szerint hiába tett meg minden tőle telhetőt a békéért és az egyben maradásért, nem sikerült, mert sok vezetőjüknek sajnos a belső tisztogatás volt a fontosabb. „Keserűségemet csupán az oldja, hogy emelt fővel, tiszta lelkiismerettel és egy erős közösséggel együtt tekinthetek a jövőbe, ami bizakodással tölt el. Június 23-án Ásotthalmon zászlót bontunk Pongrátz Andrással. Csak a nemzet!” – zárul az üzenet.

Szintén a közösségi oldalon jelentette be távozását Szőcs Norbert, a párt Baranya megyei elnöke, aki a „mai vállalhatatlan etikai döntésetekre és a Dúró Dóra elleni aljas támadásra” hivatkozva lemond a Baranya megyei elnökségről és a bólyi szervezet vezetéséről is, jelezve, hogy az utóbbi feloszlatja magát. „Szégyen, hogy csak azért, mert valakinek a tiétektől eltérő véleménye van, ki kell zárni!” – írja.

A Facebookon jelentette be kilépését Fazekas Gabriella is, aki 2010-ben a párt terézvárosi polgármesterjelöltje volt. „A tisztújítás előtti sokszor erőszakos agitáció – főleg azok irányába, akik nem rejtették véka alá a véleményüket –, Torockai László előre levezényelt eltávolítása, a Dúró Dóra elleni, 50-es éveket idéző koncepciós eljárás, mellyel kizárták a frakcióból, és mandátuma visszaadására szólították fel – ezzel a pohár túlcsordult. A számomra nehéz döntést a mai nappal meghoztam, kilépek a Jobbik tagjainak a sorából” – fogalmazott.

Dobi Zsolt, a párt Csongrád megyei sajtófőnöke szintén a Facebookon közölte, hogy kilép a Jobbikból. Wass Albertet idézte: „Számomra nem vigasztalás, hogy millióknak fáj ugyanaz, ami nekem. Magamnak fáj, ami bennem fáj.”