2024. március 28., csütörtök

Zombori médiafinanszírozás

A képviselők is elhatárolódtak

„Zombor város a közelmúltban lezárult médiatámogatási pályázatán a város polgárainak pénzéből olyan médiumokat támogatott mint az Informer, a Srpski telegraf, a Studio B, a BB Rádió… kizárólag pártérdekből, hiszen tudnivaló, ezek a médiumok közel állnak a Szerb Haladó Párthoz, és a város több mint kétmillió dinárt osztott ki közöttük.

A zombori haladók korábban is párttársaikat támogatták, 2015-ben például Ilija Bursać, a párt apatini megbízottja kapott félmillió dinárt a tulajdonában álló Unija plus cége révén a zombori költségvetésből, noha akkor ez a médium pénzügyi zárlat alatt állt. Szemmel látható, hogy mi, zombori polgárok, évek óta Szerbia médiapiacának legalját finanszírozzuk. Az említettekért kizárólag Dušanka Golubović polgármester asszony és Nemanja Sarač tanácsnok a felelős, aki a közelmúltban lett a haladó párt tagja, ezért követeljük, hogy magyarázzák el a zomboriaknak, milyen érdekből finanszírozzák a bulvársajtót, miközben igyekeznek ellehetetleníteni a legbefolyásosabb városi hírportált, a SOinfót, amelynek szégyenszemre 20 ezer dináros támogatást ítéltek” – fogalmazott közleményében a botrányos eset kapcsán a városi képviselő-testület három tagja. Dragan Nikodijević, Dragana Đapić és Srđan Marijanović egyben bejelentette, hogy a városi képviselő-testület következő ülésén fölvetik a médiapályázat kérdését, mert az eredmény szerintük sérti Zombor tekintélyét, egyben olyan dolgokra herdálják a költségvetési eszközöket, amiből városnak semmilyen haszna nincsen, kivéve – miként fogalmaznak – néhány embernek a megyeháza első emeletén.

 Az előzmények

A városi médiapályázat eredményére május utolsó napján a SOinfo paprikás hangú cikkel reagált, amelyben arról nyilatkozott a cikkíró, hogy a Zombor város médiatartalmak társfinanszírozására kiírt pályázatán elnyert 20 000 dináros támogatást a portál nem használja föl, hanem meghagyja a városnak, hogy a költségvetés átütemezése során oda utalja, ahol szükség mutatkozik rá.

A Szégyenteljes pályázat című írásban azzal indokolják a szerkesztőség fenti, egyhangúlag meghozott álláspontját, hogy nem kívánják hitelesíteni Dušanka Golubović polgármester asszony törvényellenes végzését.

„A polgármester asszony áthágta a pályázati kritériumokat, és megsértette tájékoztatási törvényt. Olyan médiumoknak ítélt támogatást a zombori polgárok pénzéből, amelyeket az illetékes hatóság az utóbbi időben több tíz alkalommal nyilvános figyelmeztetésben részesített. Konkrétan, a Srpski telegrafnak 200 000 dinárt, a Srbija danasnak egymilliót, a Studio B-nek 300 ezret, az Informernek 200 ezret. A médiaprojektek elbírálásáról szóló szabályzat, amelyet 2014-ben hozott meg Ivan Tasovac, akkori művelődési és tájékoztatási miniszter, előírja, hogy azok a projektek élveznek támogatási elsőbbséget, amelyek közérdeket szolgálnak, és betartják a szakmai és etikai normákat. Kérdezzük a polgármester asszonyt és a pályázati bizottságot, miért nem tartották magukat ehhez a szabályzathoz, és hogyan történhetett meg, hogy a költségvetésben a tájékoztatás támogatására rendelkezésre álló összeg mintegy egynegyedét a bulvármédiának ítélték, amelyek a szakma elemi követelményeinek se tesznek eleget?” – írja a portál.

A cikk folytatásában a szerző kiemelt néhány sértő és fölháborító bulvárcímet, amelyeket e lapok egyaránt közöltek, illetve jelezte, hogy képtelenség nyomon követni, hogy ezek a médiumok miképpen tudósítottak Zomborról. A korábbi projektek megvalósulásáról egyebek közt a következőket írja: „Szeretnénk tudni, sikeresen megvalósult-e a Szeretem Zombort Egyesület (Ja volim Sombor) 2017-es projektje, vállalásához híven kidolgozta-e az egyesület a marginalizált csoportok adatbázisát, és végzett-e közérdekű tájékoztatást velük kapcsolatosan? Hogy történhetett meg, hogy az idén még több pénzt kapott az egyesület egy kisebb léptékű projektre, 950 ezer dinárt? Tekintettel, hogy 2017-ben az egyesület honlapján mindössze 10 közlemény jelent meg a fogyatékkal élőkről, zömmel Hódság községből, amire 750 ezer dinárt adott a város, arra a következtetésre jutunk, hogy Zombor egy-egy ilyen copy-paste közleményt 75 000 dinárra taksál. Ezen az áron jelentősebb nemzetközi magazinokban és folyóiratokban is lehetne szövegeket közölni a városról. E tények mellett a BB Rádió idei pályázati eredménye eltörpül, hiszen kalózrádióról van szó. Ne feledjük, hogy a rekordösszegű, 1,9 millió dináros médiatámogatás az egyik helyi tévéállomáshoz került, amely évek óta a szerkesztőség engedélye és beleegyezése nélkül a SOinfo.org híreit használja tájékoztató műsorai készítése során” – panaszolta föl a hírportál, és a polgármester asszonynak azt üzente, hogy többévi igyekezete ellenére a Soinfo nem hagyja magát ellehetetleníteni, sem elhallgattatni.