2024. április 26., péntek

Kilencedszer is Mosolytenger

Több újdonság lesz a zentai Népkertben a szombati gyermekfesztiválon

Az előző évekkel ellentétben vasárnap helyett ezúttal szombaton, június 9-én szervezik meg Zentán a Mosolytenger Gyermekfesztivált. A Ci-Fi Civil Központ aktivistái az immár kilencedik fesztiválon is számos hangulatos és sokszínű foglalkozással, rendezvénnyel kedveskednek a legkisebbeknek.

Zsoldos Ferenc, a fesztivál fő szervezője lapunknak elmondta: a korlátozott anyagi lehetőségeik ellenére a rendezvény színvonalának a megőrzésére törekedtek, sőt több újdonsággal még változatosabbá igyekeznek tenni a gyermekfesztivált. A rendezvényre ezúttal is díjmentesen léphetnek be a látogatók, s a gyerekek díjmentesen vehetnek részt a játékos foglalkozásokon, amiért cserébe garasokat „kereshetnek” – mondta el a fő szervező. Az idei fesztiválon először egy „váltóirodát” is nyitnak, ahol a gyerekek vagy a szüleik a kisebb címletű garasokat nagyobbakra válthatják be, ezzel is meggyorsítva a „pénzforgalmat”.

A legkisebbek új játékokat próbálhatnak ki a Tisza Automotive Tiszaland elnevezésű játékhelyszínén. A szervezők elmondták, hogy lesz többek között egy motokrosszpálya is, kismotorokkal, valamint egy nagy medence, amelyben a gyermekek csónakázhatnak. A fesztivál színpadán folyamatosan váltogatják a programokat, amelyek során föllép a Szabadkai Gyermekszínház, és lesznek koncertek is.

Ennek kapcsán Szalai Teodóra, a Ci-Fi koordinátora elmondta: mivel szeretnék, ha a fesztivál látogatói más kiváló és népszerű gyermekzenekarokkal is megismerkednének, most kivételesen nem az Alma együttest, hanem a Ruttkai Bori és Bandáját hívták el. A bábozós sarokban több előadás látható majd a Vándorbábszínház és a Pöttyös Pódium jóvoltából. Lesz Vitéz László bábjáték-automata, amely az előző években is nagy népszerűségnek örvendett a gyermekek körében. A középkori faluba látogatók a honfoglalás korától a XVI. századig megtekinthetik őseink életét, kézműves-foglalkozásait, haditornáit, s mindezt a gyerekek is kipróbálhatják. A fesztivál médiatámogatója, a Családi Kör külön helyszínnel lesz jelen, ahol feladványokat kell megoldaniuk a látogatóknak. Az idén debütál az Agancsos Játszóház és Műhely is, ahol a gyermekek kipróbálhatják a kötélfonást, és öveket, karkötőket, bőrdíszműveket készíthetnek. A fesztiválon lesznek ügyességi játékok, Csodák Palotája, Táblajáték-birodalom, lovaglás, kézműves-foglalkozások és környezetvédelemmel kapcsolatos helyszínek is, s persze rengeteg légvár, trambulin áll majd a legkisebbek rendelkezésére. Két kicsi helyett most egy nagy mászófalat helyeznek el, ahonnan egy hosszú kötélpályán csúszhatnak le a gyerekek, de lesz lovaglás és természetesen Fabatka bolt is.

A rendezvényen 37 helybéli, környékbeli, magyarországi és romániai (temesvári) egyesület vesz részt mintegy kétszáz önkéntessel.

A fesztivál legnagyobb támogatója Magyarországról a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap, tartományunkból pedig a művelődési és a kisebbségi titkárság, a Tisza Automotive és a zentai önkormányzat.

– Annak külön örülünk, hogy az önkormányzat a tavalyihoz képest nagyobb összeggel támogatja a rendezvényt – emelte ki Zsoldos Ferenc, hozzátéve: az is nagyon sokat jelent, hogy évről évre bővül a kisebb támogatóik listája, akik nem csak pénzzel járulnak hozzá a rendezvény sikeréhez. A fő szervező ezek közül a Zen Softot és a Fokus Optikát emelte ki, a szolgáltatással hozzájárulók közül pedig az ABC tanszerboltot és a Romelt nevezte meg.