2024. április 20., szombat

Érik a meggy

Háromnapos rendezvénysorozat Bácsfeketehegyen a meggy jegyében

Bácsfeketehegyen a hétvégén tartják meg a XIV. Bácsfeketehegyi Falunapot és a XV. Bácsfeketehegyi Meggynapokat. A rendezvénysorozat pénteken kezdődik, és vasárnap ér véget. Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácselnöke a meggynapok továbbfejlesztéséről beszélt lapunknak.

A felvétel tavaly készült (Lakatos János felvétele)

A felvétel tavaly készült (Lakatos János felvétele)

– A jövőben fesztivál jelleget szeretnénk adni a rendezvénynek, persze ehhez az szükséges, hogy felfejlődjünk. Az elv továbbra is az, hogy háromnapos legyen, mint eddig. Ez alkalommal pénteken és vasárnap színházi előadás lesz, a szombati nap pedig megőrzi a szórakoztató jelleget. Délelőtt játszóház lesz a gyerekek számára, és kihirdetjük a diákoknak kiírt rajz- és fogalmazáspályázat eredményeit. Lesz hagyományos paprikásfőző verseny is, az idén üszőpaprikást főzünk, és jelentős jutalmakat lehet nyerni, jóllehet a lényeg, hogy jól érezzük magunkat. Újdonságként az idén testvértelepüléseink olyan dolgokat hoznak, amik felénk nem divatosak. Szanki testvértelepülésünk igen látványos meggynapokat szervez, ezért szeretnénk tanulni tőlük. Képviselőik készíteni fognak alkoholmentes meggybólét és csokis meggyet. Mindezeket a finomságokat ingyenesen meg lehet kóstolni. Tavaly volt egy királyi szakács, aki gyümölcs- és zöldségszobrokat készített, és olyan jó hírünket vitte, hogy az idén már két gyümölcsszobrász is eljön. Fontos megjegyezni, hogy a napidíjat, amit fizetünk nekik, felajánlották az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat számára – számolt be a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy szombaton egész napos szerb és magyar élőzene várja a kikapcsolódni vágyókat. Azt is megtudtuk Bojtostól, hogy az idén elmarad a délelőtti ünnepi megnyitó, helyette ünnepi köszöntő lesz 18 órakor, a művelődési műsor keretében. Ekkor adják át A legszebb háztájék elnevezésű díjat is, valamint fellépnek az iskolások és az ovisok. A műsor után már hagyomány az utcabál és a tűzijáték – mondta a tanácselnök, aki reméli, hogy ez alkalommal szép idő lesz.

TARTALMAS, SZÓRAKOZTATÓ PROGRAM

Június 8-án, pénteken kezdődik a háromnapos XIV. Bácsfeketehegyi Falunap és XV. Bácsfeketehegyi Meggynapok rendezvénysorozat. Pénteken 10 órakor lesz az óvodások karneváli sétája, este 8 órakor pedig a Soma színtársulat bemutatja a Kitty Flynn című krimi-komédiát a színházteremben. Június 9-én, szombaton 10 órakor kezdődnek a programok: a gyerekek számára kézműves foglalkozások a Kultúrotthon nagytermében, népi játékok az óvoda udvarában, meggykülönlegességek kóstolója, ingyen lángos, zöldség- és gyümölcsszobrászat és marhapaprikás-főző verseny a nyári színpadnál. Ez utóbbira a jelentkezési díj 2000 dinár, további információk a 064/215-17-28 telefonszámon. Fél tizenkettőkor kerül sor a képzőművészeti és irodalmi pályázat okleveleinek a kiosztására a nyári színpadon, és ugyanott kezdődik 18 órakor a kétnyelvű művelődési műsor. Fellépnek a Feketics Művelődési Egyesület, a Dušan Car Silni Kulturális Központ, a Njegoš Művelődési Egyesület és az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat tagjai, valamint az általános iskola diákjai és az ovisok. A szombati műsor utcabállal zárul a nyári színpad előtt, az Azzurro Band lép fel, és 22 órakor tűzijáték is lesz. Június 10-én, vasárnap 9.30 órakor ünnepi istentisztelet kezdődik a református templomban, Nagy Dávid dunapataji lelkész hirdet igét. A programsorozat 19 órakor zárul az óverbászi Vladimir Popović amatőr társulat Iza kulisa című vígjátékával.