2024. április 24., szerda

Nyolc új, érdekes Forum-kiadvány

Ma kezdődik a Budapesti Ünnepi Könyvhét
Virág Gábor

Virág Gábor

Ma kezdődik az ötnapos könyvünnep, amelyet 89. alkalommal rendeznek meg a Vörösmarty téren.
A sajátos hangulatú budapesti rendezvényen számtalan kollégával, íróval, olvasóval, ismerőssel találkozhat az ember, és amellett, hogy könyvvásár, valójában ünnepi alkalom mindazoknak, akiknek valamiért fontos a könyv vagy a könyvkiadás – mondta Virág Gábor, az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója, akivel az utazás előtt beszélgettünk.
– Az év legfontosabb könyvszakmai rendezvényére minden évben kiemelten készülünk. Úgy időzítjük, hogy kiadványaink többségét ilyenkor tudjuk megjelentetni. Megvan a szabályzat, hogy a könyvheti kiadványokat tilos előbb forgalomba hozni. Az idén volt a budapesti könyvheti rendezvény, ahol Szerbia volt a díszvendég. Ezért az idén az szintén kiemelten fontos volt számunkra, sőt arra egy kicsit jobban készültünk, mint a könyvhétre. Ennek ellenére gondolom, az idén is teljesen elégedettek lehetünk azzal a produkciónkkal, amelynek komolyabb részét mostanra készítettük elő.
Nyolc új kiadvánnyal utaznak a könyvhétre. Melyek ezek?
– Losoncz Alpár könyvével kezdeném: A hatalom(nélküliség) horizontja az Új Symposionhoz kötődő egyéniségeknek állít emléket. A folyóirat-kultúránk kiemelten fontos a magyar irodalmi kultúrában. Azt gondolom, hogy az Új Symposionnak sajátságos szerepe és története volt a hatvanas évektől egészen napjainkig. Emellett megemlíteném Sinkovits Péternek az elmúlt évtizedek anyagából válogatott tárcagyűjteményét, a Verklit, amely a szerző elmondása szerint a legkedvesebb könyve. Én is úgy gondolom, nagyon érdekes írások találhatók benne a múltunkból és a jelenünkből is.
A Budapesti Ünnepi Könyvhéten vehetik kezükbe az olvasók Szűgyi Zoltán A lélek elindul c. verseskötetét, a válogatott költemények gyűjteményét. Zalán Tibor válogatta a verseket, a könyv Baráth Ferenc tervei alapján készült.
Szegedi-Szabó Béla Balzsam c. regénye a középkorban a Délvidéken játszódik, egyfajta márquezi, Bodor Ádám-i, Krasznahorkai László-i világot próbál ötvözni, és egy sajátságos mágikus realizmussal meséli el többek között egy családnak, illetve egy falunak a történetét.
Az Úton szőtt mesék a 2016. évi Gion Nándor Novellapályázat antológiája, a Forum és a Gion Emlékház közös kiadványa, Ondrejcsák Eszter és Horváth Futó Hargita szerkesztésében. Novák Anikó méltatása szerint a többségében hagyományos, történetközpontú elbeszélések fő motívumai a remény, csalódás, magány, félelem, női sors.
Az említett könyvfesztiválra, ahol Szerbia volt a díszvendég, szerettük volna megjelentetni Vladislava Vojnović Kecskefül regényét is, de csak mostanra készült el, ezt Rajsli Emese fordította. A regény alapján film is készült, amelyben a kiváló Gorica Popović alakítja a főszerepet.
Végül, de nem utolsósorban szólok a két filozófiai kötetről, amely a budapesti Piaget Alapítvánnyal pár évvel ezelőtt indított sorozatban jelent meg. Célunk a különböző filozófusok műveinek bemutatása, népszerűvé tétele elsősorban gyerekek számára. De ismervén a szövegeket, elmondhatjuk, hogy a felnőttek számára is nagyon érdekes olvasmány lehet a sorozat két új darabja. Az egyik Szent Ágoston vallomásait dolgozza fel, a másik pedig Karl Marx kísértete címet viseli, és az ő filozófiájukat próbálja közelebb hozni mindannyiunk számára.
Visznek-e a budapesti rendezvényre gyermekkiadványokat?
– Elvisszük az év közben megjelent könyveinket, Csík Mónika Szekrénylakók c. kötetét, amely tavaly, az év végén jelent meg, továbbá az említett két filozófiakönyvet a gyerekeknek. Ezeken kívül Igor Kolarov szerb költőnek a Pingvinkalauz c. könyve is velünk lesz, illetve nagy örömmel visszük a Forum Könyvkiadó Intézet, a Magyar Szó és a Jó Pajtás közös kiadásban megjelent Tigrislélek c. kiadványát, a vajdasági magyar írók novelláinak az antológiáját az ifjúság számára. Mivel az említett gyermekkönyvek a könyvhét előtt megjelentek, nem tüntethetjük fel hivatalosan könyvheti kiadványokként. De visszük az egész éves produkciót, mert határon túli kiadóként más helyzetben vagyunk, mint az anyaországiak. Nem tudunk mindennap ott lenni az anyaországi olvasók előtt. Így számunkra egyféle összefoglaló is minden könyvhét, amelyen az előző évi produkciónak a műveit is felkínáljuk az olvasóknak.
A könyvhét ünnep az olvasóknak is, a kiadóknak is...
– Az Ünnepi Könyvhét valóban mindannyiunk számára ünnep. Ilyenkor az ember sok szakmabelivel, ismerőssel tud találkozni. Amellett, hogy a most megjelenő kötetekről próbálunk mindenfelé hírt adni a médiától kezdve a közösségi oldalakon keresztül egészen június 15-éig, amikor is az elmúlt évek hagyományai alapján Vajdaságban is részeseivé válunk a könyvhétnek. A vajdasági könyvkiadók június 15-én Zentán mutatkoznak be. Tavaly a zentai Piactér, és az idén is ez lesz az esemény színhelye azért, hogy ezek a könyvek közelebb kerüljenek az olvasókhoz. A tavalyi jó hangulatú bemutató után remélem, az idén is sikeres lesz a rendezvény, amelyre a már említett Szűgyi Zoltán A lélek elindul, továbbá Szegedi-Szabó Béla Balzsam és Sinkovits Péter Verkli műveit, valamint Losoncz Alpár A hatalom(nélküliség) horizontja és Bordás Győző A mi porunk című kiadványát visszük el.
Ugyanakkor a Budapesti Ünnepi Könyvhét (a zentai is) szakmailag is fontos, mert az ember ilyenkor rengeteg szerzővel találkozik, és a jövő évi tervekről is elkezdünk tárgyalni. Találkozunk ilyenkor a többi kiadó képviselőivel, ezért azonkívül, hogy be tudjuk mutatni a könyveket, a szerzők pedig dedikálják a műveiket, egyfajta szakmai fórum is ez.


A Forum Könyvkiadó szerzői dedikálnak a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok központi helyszínén, a budapesti Vörösmarty téren, a Vajdasági Magyar Könyvkiadók standjánál, éspedig pénteken, 17-től 18 óráig Bordás Győző, Losoncz Alpár, Szűgyi Zoltán és Szegedi-Szabó Béla, szombaton, 16-tól 17 óráig Szűgyi Zoltán és 17-től 18 óráig Szegedi-Szabó Béla.
Vasárnap, 11 órakor a Petőfi Sándor u. 5. alatti FUGA Budapesti Építészeti Központban a Forum kiadó bemutatja Ronan de Calannak a Karl Marx kísértete, valamint Jean Paul Monginnak a Szent Ágoston vallomásai című könyvét.

Az Ünnepi Könyvhéten a zEtna Kiadó az alábbi új kiadványokkal lesz jelen: Fehér Kálmán: Csókai breviárium, Fenyvesi Ottó: Halott vajdaságiakat olvasva, Lennert Móger Tímea: Homo labilis, Balázs Attila: Szökés a bolhacirkuszból, Szögi Csaba: Kismadár a csontketrecben, Kovács Jolánka: Rétesország meséi.
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a könyvhéten Pénovátz Antal: Pacsér és Bicskei Zoltán: A szív sorsa című új kiadványokkal szerepel.
A Napkút Kiadó, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Gion Nándor Emlékház adta ki a Gion Nándor című kiadványt.
A vajdasági szerzők közül az Ünnepi Könyvhét kiadvány listáján található még Tolnai Ottó: Szeméremékszerek című prózakötete, amelyet a Jelenkor Kiadó adott ki, Kontra Ferenc: Az álom hídja című műve a Magyar Naplónál jelent meg, Rokay Zoltán Filozófiatörténet I–III. című munkájának kiadója a Szent István Társulat.