2024. március 28., csütörtök

A tehetséggondozók felvételijének eredményei

Zentai, szabadkai, topolyai és újvidéki körkép

Képzőművészet, zene, matematika, angol és német nyelv, informatika: ezek azok a szakok, amelyek magyar nyelven is elérhetőek, tehetséggondozó formában Zentán, Szabadkán, Újvidéken és Topolyán. A felvételi vizsgákra a hétvégén került sor, az előzetes eredmények már elérhetőek.
A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatónője, Csikós Pajor Gizella elmondta, hogy a létszámot teljesíteni tudják, így az informatika, a matematika és a képzőművészeti szak megnyílik szeptemberben.
– A matematikai tagozatra 34-en jelentkeztek, a felvételi vizsgán 33 diák jelent meg, ebből 21 diák sikeresen felvételizett. Képzőművészeti szakon 31-en jelentették be vizsgázási szándékukat, 30 tanuló jött el, és 27 tanulónak sikerült a felvételi vizsga. Informatika vizsgára többen jelentkeztek, itt olyanok is bejelentették a vizsgát, akik előző nap matematikából vizsgáztak. A vizsgára 48 tanuló jelentkezett és 41 meg is jelent. Sikeres vizsgát 18 tanuló tett. Minden tehetséggondozó szakunkra 20 diákot veszünk fel, és mindhárom szakunkat el tudjuk indítani szeptembertől – nyilatkozta az igazgatónő.
A szabadkai tehetséggondozó iskolákban is a hétvégén volt a felvételi vizsga. A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban magyar nyelv és irodalomból, valamint német és angol nyelvből kellett felvételi vizsgát tenniük a diákoknak.
– Összesen 53 diák jelentkezett, vizsgázni viszont 48 tanuló jött el, 44 tanuló sikeres felvételi vizsgát tett. Német nyelvből 12 vizsgázónk volt, itt mindenkinek sikerült a vizsga, angolból 4 diáknak nem sikerült a vizsga. A fellebbezés péntekig tart. A felvételi vizsgával kapcsolatban fontosnak tartom kiemelni, hogy a felkészítőn való jelenlét nagyban hozzájárult a vizsgák sikerességéhez – tudtuk meg Novák Attilától, az iskola igazgatójától.
A szabadkai Zeneiskolában is megtörtént a felvételi vizsga, itt összesen 37 diák jelentkezett, és ennyi meg is jelent a felvételi vizsgán.
– Elégedettek vagyunk, hiszen sokan jelentkeztek a felvételi vizsgára. Három szakot nyitunk meg szeptemberben szerbül és magyarul, ezek a zeneelmélet, a zenei előadó és a dzsessz-szak. 23 tanuló szerb nyelven, 14 tanuló pedig magyar nyelven felvételizett, tagozatonként 8 diákot veszünk fel. Az elsődleges eredmények június 7-én, ma jelennek meg, aznap a fellebbezésre is lesz lehetőség, végleges eredmény pedig holnap, június 8-án várható – nyilatkozta lapunknak Dragana Nikolić, a szabadkai Zeneiskola igazgatónője.
A topolyai Dositej Obradović Gimnázium a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium mellett a másik olyan intézmény a térségben, amelyben az informatikai tehetséggondozó szak nemcsak szerb, hanem magyar nyelven is megnyílik. A vasárnapi, Szabadkán megtartott felvételin az előzetes eredmények alapján 25 diák volt jelen.
– Szerb nyelven 12 diák írta meg a felvételit, de csak 4 diák érte el a felvételhez szükséges pontszámot, míg magyar nyelven 13 diák felvételizett, de csak 2 diák érte el a kellő pontszámot – tudhattuk meg az iskola igazgatójától, Veselin Martinovićtól.
Emina Pajić, az újvidéki Bogdan Šuput Képzőművészeti Középiskola igazgatónője a felvételivel kapcsolatban lapunknak elmondta, hogy összesen 147-en jelentették be vizsgázási szándékukat. A 147 vizsgázóból hat magyar diák volt jelen, az eredmények később lesznek ismertek.