2024. április 23., kedd
A ZOMBORI KÖZÉPISKOLÁKBAN

Több mint ezerszáz férőhely

Az ősszel kezdődő tanévben 1118 szabad hely várja a zombori középiskolákban a most végzett nyolcadikosokat. Ebből 854 hely a négyéves képzést nyújtó tagozatokon van.

Legtöbb szabad hely a Műszaki Szakközépiskolában várja a leendő elsős középiskolásokat, összesen 270. Ebből a létszámból 120 tanulót vesznek föl az elektronikai szakra, 90-et a gépészeti és fémmegmunkáló tagozatokra, 60-an a közlekedési irányzatot választhatják. Ebben az oktatási intézményben harminc diák magyar nyelven folytathatja tanulmányait.

A szabad helyek tekintetében második a Veljko Petrović Gimnázium, ahol 200 új diák számára nyílik továbbtanulási lehetőség. Újdonság az informatikai tehetséggondozó szak, amelyre 20 elsőst vesznek föl. Magyar nyelven itt is harmincan tanulhatnak, a szerb nyelvű, természettudományi-matematikai irányzaton 60 szabad hely van, a társadalmi tagozaton pedig 90. A Petar Konjović Zeneiskolának 24 új növendéke lesz, akik hangszeres zenésznek, vagy hangdizájnernek képezhetik magukat.

A Közgazdasági Szakközépiskola 180 elsőst vesz föl, közülük 120-an közgazdaságot, jogot és ügyvitelt tanulhatnak, míg hatvanan kereskedelmi, vendéglátóipari és idegenforgalmi ismereteket szerezhetnek.

A Vuk Karadžić Általános és Középiskolában két mezőgazdasági és egy vendéglátóipari tagozatra 24 tanuló iratkozhat be.

Az egészségügyi szakmák iránt hagyományosan nagy az érdeklődés. A Ripp Rózsa Egészségügyi Szakközépiskolában az idén is 30 fővel nyílik magyar tagozat, és 30–30 diák tanulhat egészségügyi nővérnek vagy technikusnak, fizioterapeutának, gyógyszerésznek, és gyermekgyógyászati nővérnek vagy technikusnak. A Mezőgazdasági Szakközépiskola 120 leendő elsősnek nyújt továbbtanulási lehetőséget.

Emellett a Szent Száva Középiskola 150 leendő fodrászt, divattervezőt és szabászt, varrónőt vár padsoraiba.