2024. március 28., csütörtök

Továbbra is Görögország a legkeresettebb úti cél

Hol nyaralnak honfitársaink?

Az előző évekhez hasonlóan, az idén is Görögország a legkeresettebb idegenforgalmi desztináció. Őket Törökország majd Egyiptom követi. Görögországnak a kontinentális régiójában a legkelendőbbek a szálláshelyek, hiszen oda sokan saját gépkocsival is elindulnak nyaralni. Az Olümposzi riviérán belül Paralia, Olympic Beach és Nei Pori helyiségek népszerűek. Platamonasz, amely egyike a legrégebbi üdülőhelyeknek, is nagyon keresett. Ez egy hangulatos, kis tengerparti város, melynek fő látványossága egy régi erődítmény. A másik közkedvelt célpont a Halkidiki-félsziget, amely egy háromujjas kézre hasonlít, és sokan így is emlegetik. A három kisebb félsziget, Kasszandra, Szithonía és Athosz igen kedvelt a hazai turisták körében, tudtuk meg Sandra Popovićtól, a Kompas utazási iroda munkatársától. Az újvidéki Kompas utazási iroda immár 53 éve biztosítja az üdülést ezeken a helyszíneken.

– A Halkidiki-félsziget Kasszandra nevű nyúlványán Hanioti és Pefkohori a legkeresettebb desztinációk, főleg a fiatalok körében, hiszen itt sok szórakozóhely található. A  múlt évtől a félsziget nyugati része is egyre jobban csalogatja a turistákat, hiszen egy üdülőhelyi gyöngyszemről van szó. A hosszabb nappalok is csábítóak, és tolongás sincs. Remek üdülőhely családok számára, nyugodt, de mégis minden megtalálható, ami a kikapcsolódáshoz, pihenéshez szükséges. Nea Skioni és Loutra helységek szerepelnek kínálatunkban. A Loutra görögül termálvizes medencét jelent, valójában itt egy csaknem 2000 éves természetes medence található. Így ez a desztináció két lehetőséget is nyújt a turistáknak, tengert és termálvizes fürdőt is. A nyaralási idény közepén a felnőtteknek személyenként 180 euróba kerül a 11 napos üdülés, az ár tartalmazza az útiköltséget is. A 12 évnél fiatalabb gyerekek 30 százalékos kedvezményt kapnak, valamint a felnőttek és a gyerekek is plusz 15 százalékos kedvezményben részesülnek irodánkban – nyilatkozta lapunknak Sandra Popović.

A Kompas iroda kínálatában a görögországi szigetek is szerepelnek. Ezek a helyszínek nagyon keresettek, ezért a legjobb időpontok még tavaly ősszel elkeltek.

– Az üdülési csomagajánlatok árulása már október-november folyamán elkezdődik. Ami a szigeteket illeti, azt kell mondanom, hogy már majdnem minden szálláshely elkelt. A legkedveltebb sziget a turisták körében Thászosz, amelyre még csak szeptemberre van szabad időpont. Görögország második legnagyobb szigete, Evia szintén egyre népszerűbb. A Kompas idegenforgalmi iroda kínálatában Pefki és Edipsos Loutra szerepel. Szerbiában mi vagyunk az egyetlen iroda, amely 2018-tól Evia szigetén, Roviész faluban is biztosít szálláshelyeket. Roviészt azoknak ajánlom, akik kimondottan a görög mentalitás és kultúra kedvelői, hiszen ide inkább a görögök járnak üdülni – mondta Sandra.

Ami Törökországot illeti, keresettebb mint tavaly, de az ott történt zavargások miatt sok turista még mindig nem kívánkozik oda. Egyiptom pedig inkább április, május, valamint október folyamán aktuális.

– A törökországi szállodákban kiváló szolgáltatást nyújtanak, elfogadható áron, ezért is jó ott nyaralni. Alanya, Antalya, Kemer, Side, Belek szerepel a kínálatunkban. Egyiptomban még mindig kedvező áron lehet nyaralni. Mondjuk, a négycsillagos szállodában az üdülés mintegy 600 euróba kerül. Az ár tartalmazza a repülőjegyet és a reptéri illetékeket is. Minden bizonnyal ezek a desztinációk még egy jó ideig nem tudják túllépni Görögország népszerűségét. Az ár és az, hogy nincs annyira messze, és hogy busszal, vagy akár saját autóval is el lehet jutni, nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy Görögország továbbra is a legkeresettebb nyári úti cél legyen. Minden bizonnyal a görög nép vendégszeretete, a görög konyha és zene is nagymértékben hozzájárul ehhez a tényezőhöz – hangsúlyozta Sandra.