2024. április 25., csütörtök

Naponta 107 fővel vagyunk kevesebben

Szerbia a kontinens egyik leggyorsabban öregedő társadalma. Ha állami beavatkozással nem sikerül enyhíteni a népességfogyást, 2060-ra az ország lakossága 3,9 millióra csökken, és ennek a fele nyugdíjaskorú lesz, annyi, mint most. A negatív születési mutatók okán naponta 107 szerbiai lakossal van kevesebb.

Idén márciusban kongatta meg a kormány a vészharangot a népességpolitika kapcsán. Akkor az államfő kiemelte, hogy a népességgyarapodás Szerbiának éppen olyan stratégiai célja, mint a stabilitása. Ha semmit nem teszünk az ellen, hogy az ország lakossága évente több mint 30 ezerrel csökkenjen, akkor 2060-ra Szerbia eltűnik, megszűnik a szerb nemzet, nem lesz se politikai, se demográfiai, se más potenciálja.

Helyesli-e, hogy az önkormányzatok is kapjanak kormányzati támogatást a népességgyarapodás ösztönzésére?

Igen: 136 (56,5%)

Nem: 82 (34%)

Nem tudom: 23 (9,5%)

A legutóbbi népszámlálási adatok szerint a szerbiai családok 51,8 százalékában egy gyermek van, a 40 százalékában kettő, és csak a 6,7 százaléka vállalt három gyermeket. Ahhoz, hogy meg lehessen állítani a népességfogyást, csaknem minden második, családalapítási korban lévő nőnek három gyermeket kellene szülnie.

Szerbia az idén eddig sohasem tapasztalt mértékű támogatást nyújt a gyermeket vállaló családoknak. Július elsejétől jelentős anyasági pótlék jár az egy-, két-, három- és ennél többgyermekes családoknak. Ezenfelül az önkormányzatok is számíthatnak kormányzati támogatásra. Tavaly írt ki először a minisztérium pályázatot a települések számára, hogy helyben is segítsék a népességszaporulatot. A 88 pályázó község közül tavaly 15-en kaptak támogatást. Köztük volt Topolya is, ahol a gyermek megszületésétől egészen az iskolába indulásáig különféle megoldásokkal segítik a családokat meg a megszületett gyermeket. Például a helyi egészségház szülészetén kialakítottak egy vajúdószobát, amely egyfelől kedves színvilágával, másfelől berendezésével nyugalmat sugároz, s otthonossá igyekszik varázsolni a szülés előtti legnehezebb órákat. Egyebek között a kádban szüléssel. Ugyancsak a helyi egészségházban kormányzati pénzből kialakítottak egy tanácsadót a fiatalok számára. Mint Mészáros Heléna, a projekt vezetője elmondta, azért tartották ezt fontosnak úgy és ott kialakítani, ahol ezt megtették, hogy a fiatal lányok ne érezzék magukat kényelmetlenül, ha felkeresik a nőgyógyászt. Topolya kisváros, a többi beteget elkerülve is be lehet jutni a tanácsadóba, s ezzel elkerülhetik a fiatalok azt, hogy szárnyra keljen a hír, hogy a tanácsadóban jártak.

Májusban megjelent az idei pályázat az önkormányzatok számára. Ezúttal félmilliárd dinárra pályázhatnak az önkormányzatok, mégpedig hogy finanszírozzák azokat a gyermekjóléti intézkedéseket, amelyek a gyermeknevelés gazdasági árát csökkentik, a munkahelyek szülőbaráttá tételét, az egészségügyi vonatkozású programokat és egyéb olyan akciókat, amelyek a gyermekes, illetve a jövőben gyermeket vállaló családokat segítik.

Pályázni érdemes, hiszen a topolyai példa mutatja, hogy a kis pénzt is el lehet fontos dolgokra költeni. Hogy egy új vajúdószoba mennyire befolyásolja a gyermekvállalást? Nyilván kimutathatatlan, de az, hogy az élet minden szegmensében a korábbiaknál egy kicsit jobb lesz, egy kicsit kellemesebb, szebb környezet várja a kismamákat, az fontos, mint ahogyan fontos, hogy logopédusok, gyógypedagógusok foglalkozzanak az iskolaérettség előtt álló gyermekekkel, hogy minél könnyebb legyen az iskolába indulás. És nagyon fontos a pénz is a családok életében. A családtámogatás is, meg a gyermeknevelésre fordított összeg is. Jelesül, hogy amennyire csak lehetséges, faragják le a napközik árait, az iskolai uzsonnáztatás is kedvezményes legyen, de lássuk be, nem pusztán a pénztől függ, hogy a családok vállalnak-e több gyermeket vagy sem. Ha a családnak van távlata, bevételi forrása, rendezett élete, akkor bizonyára többen döntenek a nagyobb család mellett. Ezekhez pedig az apró lépések vezetnek, a harmónia megteremtéséhez, ami egy egészséges család működésének alapfeltétele.