2024. április 25., csütörtök

Egyre többen bliccelnek a tömegközlekedésben

A kommunális rendőrség dolgozói 2015 augusztusa óta összesen 1603 szabálysértési meghagyást adtak ki a Városi Közlekedési Vállalat autóbuszain potyautasoknak.

Az utóbbi időben megnőtt azoknak a száma, akik a városi járatokon nem hajlandók jegyet venni, a közvállalat rendkívüli intézkedéseket helyezett kilátásba (Dávid Csilla felvétele)

Az utóbbi időben megnőtt azoknak a száma, akik a városi járatokon nem hajlandók jegyet venni, a közvállalat rendkívüli intézkedéseket helyezett kilátásba (Dávid Csilla felvétele)

A Városi Közlekedési Közvállalat adatai szerint az év eleje óta 435 szabálysértési meghagyást adtak ki a bliccelők miatt, ezeket az újvidéki Szabálysértési Bíróságnak adták át. A közvállalatban a Dnevnik napilapnak elmondták, hogy az utóbbi időben megnőtt a bliccelők, azaz a jegy nélkül utazók száma, ezért a városi fuvarozó rendkívüli lépéseket tervez megtenni a menetdíj-megfizettetés növelése érdekében.

A közvállalat információi szerint a városi járatok majdnem mindegyik járatán a fiatalok körében a legelterjedtebb a potyautazás. A közelmúltban egyik peremvárosi járaton egy középkorú nő hamisított hónapos jegyet mutatott fel a jegyellenőröknek. A hamisításért komoly büntetés jár, a törvény szerint három évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható. A vonaljegyet és a havi bérletet első pillantásra nehéz megkülönböztetni az eddig feltűnt hamisítványoktól, a jegyellenőrök azonban pontosan tudják, melyek azok a rejtett adatok, jelek, amelyeknek segítségével kiküszöbölhetők a hamisítványok.

A jegyellenőrök a bliccelők és a hamisítók miatt gyakran kerülnek kellemetlen helyzetbe, sokan agresszívan viselkednek velük, de az utóbbi időben többször olyan eset is előfordult, hogy az utasok a leszállás előtt szeretnék saját jegyüket eladni egy másik, érkező utasnak. Pár évvel ezelőtt egy újvidéki polgár hirdetést adott fel, hogy árúba bocsájtja a dolgozói havi bérletét, és amikor a közvállalat illetékese kapcsolatba lépett vele, akkor azt mondta, nem akar senkit becsapni, tudja, hogy más nem használhatja utazásra, de ő gyűjtőknek szeretné eladni.

A közvállalatban elmondták, összesen 93 jegyellenőr dolgozik a városi és a peremvárosi járatokon, de ha szükség van több emberre, az sem jelent gondot, mert a közvállalat dolgozóinak többsége átesett a jegyellenőröknek szervezett kurzuson.

A kommunális rendőrség illetékesei elmondták, hogy 2015. május 31-e óta a jegy nélkül utazó és elcsípett 1603 utas közül 618-an fizették ki a szabálysértési eljárás alapján elrendelt büntetést a törvényes határidőn, azaz 8 napon belül. A törvényes határidőn túl 184-en fizették ki a büntetést, egyelőre pedig 801 eset vár a szabálysértési bíróságon megoldásra.

A közvállalatban kifejtették, hogy az az utas, aki érvényes jegy nélkül utazik a városi járaton, a helyszínen 1650 dináros pótjegyet köteles fizetni, a peremvárosi járatokon ez az összeg 3050 dinárt tesz ki. Abban az esetben, ha a potyautas nem hajlandó kifizetni a pótjegyet a helyszínen, a jegyellenőr köteles jegyzőkönyvbe venni az esetet és az elkövetőnek az adatait. A jegyzőkönyvet átadják a kommunális rendőrségnek, amely szabálysértési eljárást indít a bliccelő ellen. Hogyha a kommunális rendőrség a jegyellenőrökkel együtt végzi az ellenőrzést, a helyszínen is kiadhatják a szabálysértési eljárást indítványozó meghagyást. Minden olyan utas, akinek nincs érvényes jegye, vagy nem hajlandó azt felmutatni, 6000 dináros büntetést fizet.