2024. április 25., csütörtök

Az ember játékos lény

Játszótéravatás a hajdújárási Lurkóházban

A Soroptimist International Klubot a XX. század elején hozták létre, és olyan nők voltak a tagjai, akik valamely területen kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és arra kötelezték el magukat, hogy javítanak a nők helyzetén. Napjainkban a szervezetnek a világ számos országában van tagszervezete, többek között Szerbiában is, amelynek szabadkai szervezete igen aktív karitatív tevékenységet folytat. Szerdán a hajdújárási Lurkóház udvarában felavatták az új játszóteret, amely a Soroptimist szabadkai szervezete adománygyűjtő akciójának eredményeként épült meg. Lapunk kérésére Molnár Ildikó, a szervezet szabadkai elnöke elmondta, hogy a Lurkóházzal huzamosabb ideje jó kapcsolatokat ápolnak, és több akciójuk is az intézmény szolgáltatásait felhasználók helyzetének javítását szolgálja.

A gyernekek már birtokukba vették az új játszóteret (Fotó: Gergely Árpád)

A gyernekek már birtokukba vették az új játszóteret (Fotó: Gergely Árpád)

– A múlt évi tevékenységünket teljes egészében a Lurkóháznak szenteltük. Három nagy akciónk volt. Az első a Séta a gyermekek mosolyáért címet viselte, és az ott befolyt összegből fűnyírót vásároltunk. A szeptemberben megrendezett családi sportnap adományaiból tűzifát ajándékoztunk az intézménynek, a novemberi jótékonysági gálavacsorán pedig az új játszótérre valót gyűjtöttük össze. A Soroptimist tevékenysége a történelme során sokat változott, de a mai napig a nőknek kívánunk segíteni, és arra is volt példa, hogy a kórházat vagy a Žarko Zrenjanin Kisegítő Általános és Középiskolát segítettük. Ha jobban megnézzük, akkor a Lurkóházban is a nők munkáját segítettük, hiszen nők foglalkoznak a gyerekekkel. Az idei évünk a szabadkai Spartacus Női Labdarúgóklubról szól, amely ugyan nagy sikereket ér el, de nehéz körülmények között kénytelen működni, és nagy szüksége lenne egy ultrahangos készülékre – fogalmazott Molnár Ildikó.

Molnár Ildikó és Harmath Károly atya (Fotó: Gergely Árpád)

Molnár Ildikó és Harmath Károly atya (Fotó: Gergely Árpád)

Harmath Károly ferences pap, a Lurkóházat működtető Poverello Alapítvány vezetője, a médiának elmondta, hogy a Soroptimisttel való együttműködésnek nagy jelentősége van, mindig olyan dolgokat adományoznak, amiket hasznosítani tudtak, és a játszótér is ilyen.

– Az ember játékos lény, sőt az egyik rendtársam könyvet is írt a játszó Istenről. A játszó ember az, aki az életet játéknak veszi, de mégis komolyan néz rá. Az életben meg kell tanulni játszani is – fogalmazott Harmath Károly atya.

A szerdai játszótéravatást a Lurkóház szolgáltatásainak felhasználói szavalatokkal tették ünnepélyesebbé.