2024. április 23., kedd
ROLAND GARROS

Novak totógyilkos veresége

Novak Đoković nem használta ki az alkalmat, nem győzte le a Roland Garros negyeddöntőjében az alig ismert olasz Marco Cecchinatót, amivel az idei párizsi torna legnagyobb meglepetésének volt részese. Đoković gyöngén kezdett, az olasz pedig az első játéktól kezdve egyszemélyes tüzérségi egység benyomását keltette, hisz a pálya bármelyik részéről nagy erővel és milliméteres pontossággal verte szét Novak védelmét. A volt világelső a harmadik játszmában szépített, majd a negyedikben 3:0-ra, 4:1-re és 5:2-re vezetett, amikor ismét belendült az olasz, és Novak hibáival segítve kivívta legnagyobb sikerét.

Marco Cecchinato 1978 óta az első olasz egy GS-elődöntőben (fotó: Beta/AP )

Marco Cecchinato 1978 óta az első olasz egy GS-elődöntőben (fotó: Beta/AP )

A jövő idők lehetséges világelsőinek rangadóján az osztrák Dominic Thiem könnyen győzte le a német Alexander Zverevet, aki, feltehetően az előző három kör ötmeccses csatái következményeként, sérülten nem volt képes a méltó ellenállásra.

A negyeddöntő másik két meccsén ma a Čilić–Del Potro és a Nadal–Schwartzman meccs következik.

A női torna nyolcaddöntőjében Angelique Kerber váratlanul könnyen győzte a francia Caroline Garciát, Garbiñe Muguruza pedig csak két játék erejéig volt pályán, hisz az ukrán Leszija Curenko sérülés miatt lépett vissza. Ma tehát a negyeddöntő utolsó két meccsén Halep–Kerber és Muguruza–Sarapova lesz a párosítás. E négyesből a román és a spanyol nemcsak a serlegért, hanem a világelsőségért is küzd. Szerényebb a másik kettő célja, hisz Kerber az első tízbe, Sarapova pedig a győzelemmel a legjobb húszba jutna. Madison Keys tegnap 3:5-ről fordított a kazah Julija Putinceva ellen, és a tavalyi US Open döntőjének visszavágóján honfitársnőjével, Sloane Stephensszel találkozik.

Györe László fölényes győzelemmel kezdte meg a szereplést a prostějovi challengeren. A zentai játékos 70 perc alatt csak négy játékot engedélyezett az argentin Renzo Olivónak, és a 2. fordulóban a kazah Mihail Kukuskinnal mérkőzik. Eddigi egyetlen csatájukat az év első tornáján, az indiai Púna 2. fordulójában vívták, amikor a kazah 7:5, 7:6-ra nyert, amivel megkezdődött Györe pályafutásának eddigi legrosszabb, tíz vereséget számláló sorozata. Györe a héten még 37 pontot véd, amiből, ha visszavág Kukuskinnak, 15-öt dolgoz le.

Az e heti challengereken máris kiesett Miomir Kecmanović, Peđa Krstin, Danilo Petrović és Piros Zsombor, s Györén kívül még csak Balázs Attila jutott tovább Poznańban. A magyar teniszező a 2. fordulóban a finn származású svájci Henri Laaksonennel találkozik.