2024. április 24., szerda
D CSOPORT

Messiék dolga nem lesz egyszerű

A D csoportban eléggé vegyes társaság jött össze, a kétszeres világbajnok argentin válogatott mellett itt szerepel még a vb-újonc Izland, az 1998-ban a 3. helyig menetelő horvát csapat, valamint az egyik legjobb fekete-afrikai válogatottként számon tartott Nigéria is. Ebből a kvartettből gyakorlatilag bármelyik együttes továbbjuthat a nyolcaddöntőbe, habár a Gauchók kiesése nagy meglepetésnek számítana.

ARGENTÍNA (D1)

A szebb napokat is megélt argentin válogatott végigbukdácsolta a dél-amerikai selejtezőket, s az utolsó játéknap előtt még az sem volt biztos, hogy a kétszeres vb-győztes egyáltalán kijut-e Oroszországba. A selejtezők utolsó fordulójában azután az argentinok ha nem is könnyen, de Messi mesterhármasával nyerni tudtak Ecuadorban, így a többi mérkőzés eredményeinek is köszönhetően a harmadik helyről jutottak ki a világbajnokságra.

A csapat erőssége: Az argentin csapat középpályássorában és csatársorában is világklasszis labdarúgók szerepelnek, akik közül többen is bajnoki címet ünnepelhettek klubcsapataikban, így minden bizonnyal remek lesz a hangulat csíkos mezeseknél. Az argentinok támadósorának erősségéről sokat elmond az a tény, hogy oda még az olasz Serie A gólkirálya, Mauro Icardi sem tudott bekerülni.

A csapat gyengéi: Az argentin gárdában ugyan hemzsegnek a sztárok, a kék-fehérek védelme azonban eléggé lyukas mostanság, Mascheranóék a Nigéria elleni felkészülési mérkőzésen négy gólt kaptak, a spanyolok pedig hatszor is beköszöntek nekik. Amennyiben Jorge Sampaoli együttese Oroszországban szeretné megismételni négy évvel ezelőtti teljesítményét, mindenképpen javítania kell a védekezésén.

Az argentin vb-keret, kapusok: Nahuel Guzmán (Tigres), Wilfredo Caballero (Chelsea), Franco Armani (River Plate). Védők: Gabriel Mercado (Sevilla), Eduardo Salvio (Benfica), Federico Fazio (AS Roma), Nicolás Otamendi (Manchester City), Marcos Acuna (Sporting CP), Nicolás Tagliafico (Ajax), Marcos Rojo (Manchester United), Javier Mascherano (Hopej China Fortune), Cristian Ansaldi (Torino). Középpályások: Manuel Lanzini (West Ham United), Lucas Biglia (AC Milan), Giovani Lo Celso (PSG), Ángel Di María (PSG), Éver Banega (Sevilla), Maximiliano Meza (Independiente), Cristian Pavón (Boca Juniors). Csatárok: Lionel Messi (Barcelona), Paulo Dybala (Juventus), Sergio Agüero (Manchester City), Gonzalo Higuaín (Juventus) Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli.

IZLAND (D2)

Az izlandi nemzeti együttes nagy meglepetést keltve újoncként a negyeddöntőig jutott a legutóbbi Európa-bajnokságon, és az északiak lendülete a franciaországi kontinensviadal után sem lankadt: a kék mezesek ugyanis csoportelsőként jutottak ki az oroszországi vb-re, egy olyan csoportból, melyben ott volt még a horvát, az ukrán és a török válogatott is.

A csapat erőssége: A 330 ezer lakosú szigetország legeredményesebb játékosa a selejtezőkben a négy gólig jutó Gylfi Sigurðsson volt, aki megfordult már több angol élvonalbeli csapatban is, míg a német Bundesligában focizó Alfred Finnbogason három góllal vette ki a részét az izlandiak újabb nagy sikeréből. Az északiak 23 fős keretében egy kivétellel csak légiósok szerepelnek.

A csapat gyengéi: Az már a legutóbbi Európa-bajnokságon is jól kivehető volt, hogy a vikingeknek nincs egy igazán megbízható kapusuk, és a védelmük sem túl acélos, márpedig a hátsó alakzatukra minden bizonnyal hatalmas munka vár majd a csoportmérkőzések során.

Az izlandi keret, kapusok: Hannes Thór Halldórsson (Randers), Rúnar Alex Rúnnarsson (Nordsjælland), Frederick Schram (Roskilde). Védők: Ari Freyr Skúlasson (Lokeren), Birkir Már Savarsson (Valur), Hördur Björgvin Magnússon (Bristol City), Holmar Örn Eyjólfsson (Levszki Szófia), Kári Arnason (Aberdeen), Ragnar Sigurðsson (Rosztov), Samuel Kári Fridjonsson (Valerenga), Sverrir Ingi Ingasson (Rosztov). Középpályások: Aron Einar Gunnarsson (Cardiff City), Arnór Ingi Trusstasson (Malmö), Birkir Bjarnasson (Aston Villa), Emil Hallfredsson (Udinese), Gylfi Thór Sigurðsson (Everton), Jóhann Berg Gudmundsson (Burnley), Ólafur Ingi Skúlasson (Karabükspor), Rúrik Gislason (Sandhausen). Csatárok: Albert Guðmundsson (PSV Eindhoven), Alfred Finnbogason (Augsburg), Björn Bergmann Sigurðarson (Rosztov), Jón Dadi Bödvarsson (Reading). Szövetségi kapitány: Heimir Hallgrímsson.

HORVÁTORSZÁG (D3)

A komoly erőkből álló horvát gárda a selejtezők utolsó előtti fordulójában hazai pályán csak 1:1-es döntetlenre volt képes Finnország ellen, így a Kockások pótselejtezőre kényszerültek, amelyet aztán simán hoztak is: a görögök ellen 4:1-es összesítéssel harcolták ki a vb-részvételt.

A csapat erőssége: A horvát válogatott legerősebb csapatrésze a középpályássor, ahol olyan labdarúgók szerepelnek, mint a Real Madriddal BL-t nyerő Luka Modrić vagy a Barcával bajnoki címet ünneplő Ivan Rakitić. Nyugati szomszédunk csatársorában is találhatunk egy világklasszis futballistát Mario Mandžukić személyében, aki öt gólt szerzett a selejtezők során.

A csapat gyengéi: A balkáni mentalitás a horvát játékosokra is jellemző, ők is hajlamosak a könnyelműködésre, illetve sokszor elvesztik a fejüket a pályán, ami még egy könnyebb ellenfél ellen esetleg elmegy, egy világversenyen azonban már nem.

A horvát keret, kapusok: Danijel Subašić (Monaco), Lovre Kalinić (Gent), Dominik Livaković (Dinamo Zagreb). Védők: Vedran Čorluka (Lokomotiv Moszkva), Domagoj Vida (Beşiktaş), Ivan Strinić (Sampdoria), Dejan Lovren (Liverpool), Šime Vrsaljko (Atlético Madrid), Josip Pivarić (Dinamo Kijev), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Duje Ćaleta-Car (RB Salzburg). Középpályások: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Milan Badelj (Fiorentina), Marcelo Brozović (Internazionale), Filip Bradarić (Rijeka). Csatárok: Mario Mandžukić (Juventus), Ivan Perišić (Internazionale), Nikola Kalinić (AC Milan), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Marko Pjaca (Schalke 04), Ante Rebić (Eintracht Frankfurt). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalić.

NIGÉRIA (D4)

A legnépesebb afrikai ország válogatottja magabiztosan jutott ki a világbajnokságra, a Szuper Sasok veretlenül, hat pont előnnyel végeztek csoportjuk élén. A nigériai együttes eddig ötször szerepelt a világbajnokságon, és a zöld-fehéreknek háromszor sikerült is továbbjutniuk a csoportjukból, ami ha most is összejönne, az igencsak komoly fegyvertény lenne a részükről.

A csapat erőssége: A fekete-afrikaiak keretében a négy Premier League-játékos, illetve a most Kínában profiskodó, de korábban hosszú éveken át a Chelsea gárdáját erősítő John Obi Mikel számít a legnagyobb nevűnek. A kitűnő fizikai adottságokkal rendelkező nigériai labdarúgók fáradhatatlannak tűnnek a pályán, amit a felkészülési mérkőzések során az argentinok is megtapasztalhattak, az afrikaiak ugyanis 0:2-ről is fel tudtak állni ellenük, s a végén 4:2-re nyertek.

A csapat gyengéi: A fekete-afrikai válogatottak gyenge pontja a taktikai fegyelem, és ez alól nem képez kivételt a nigériai csapat sem. A nigériai játékosok is hajlandóak feláldozni mindent egy szép cselért, ami egy világversenyen könnyen az eredményesség rovására mehet.

A nigériai keret, kapusok: Francis Uzoho (Deportivo La Coruña), Ikechukwu Ezenwa (Enyimba), Daniel Akpeyi (Chippa United). Védők: William Troost-Ekong, Abdullahi Shehu (Bursaspor), Tyronne Ebuehi (Den Haag), Elderson Echiejile (Cercle Brugge), Bryan Idowu (Amkar Perm), Chidozie Awaziem (Nantes FC), Leon Balogun (Brighton), Kenneth Omeruo (Kasimpasa). Középpályások: Mikel John Obi (Tianjin Teda), Ogenyi Onazi (Trabzonspor), Wilfred Ndidi (Leicester City), Oghenekaro Etebo (Las Palmas), John Ogu (Hapoel Be’er Sheva), Joel Obi (Torino). Csatárok: Ahmed Musa (CSKA Moszkva), Kelechi Iheanacho (Leicester City), Victor Moses (Chelsea), Odion Ighalo (Changchun Yatai), Alex Iwobi (Arsenal), Simeon Nwankwo (Crotone). Szövetségi kapitány: Gernot Rohr (német).

A csoport menetrendje:

Argentína (D1)–Izland (D2)

(Moszkva, Otkrityije Aréna, június 16.)

Horvátország (D3)–Nigéria (D4)

(Kalinyingrád, Kalinyingrád Stadion, június 16.)

Argentína (D1)–Horvátország (D3)

(Nyizsnyij Novgorod, Nyizsnyij Novgorod Stadion, június 21.)

Nigéria (D4)–Izland (D2)

(Volgográd, Volgográd Aréna, június 22.)

Nigéria (D4)–Argentína (D1)

(Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, június 26.)

Izland (D2)–Horvátország (D3)

(Rosztov, Rosztov Aréna, június 26.)