2024. március 29., péntek

Horgosi gyökerek a magyarországi tehetségkutatóban

Péntekig lehet szavazni, segítsünk Somának!

Az anyaországi Duna Televízión futó tehetségkutató, a Virtuózok negyedik évadában feltűnt hazánk szülötte is, a horgosi származású Balázs Piri Soma, 14 éves zongorista, aki jelenleg a szegedi Juhász Gyula Általános Iskola 7. osztályos tanulója. A zongorázást azonban a magyarkanizsai zeneiskola horgosi tagozatán kezdte, öt éve pedig a szegedi Király-Kőnig Péter zeneiskolában tanul.
Számtalan országos és nemzetközi zongoraversenyről hozta el az első díjat itthon és külföldön. E tanév novemberében járt Grazban, ahol második helyezést ért el a nemzetközi zongoraversenyen, valamint ő lett a Budapesti Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny Nagydíjasa. Kétszer érte az a megtiszteltetés, hogy a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében játszhatott.
Somának így minden oka megvolt, hogy jelentkezzen a Virtuózokba, ahol eddig gyönyörűen szerepelt, a minden eddiginél színvonalasabb, erősebb döntőben korcsoportjának győztese lett.
Pénteken a Virtuózok 4. évadának fináléját tartják, most azonban nemcsak a zsűri értékeli a három korcsoportnyertest, akik között Soma is ott van, hanem a nézők kezében van a döntés, így mi is segíthetünk a horgosi fiúnak, hogy egészen a New York-i Carnegie Hallig juthasson, ez ugyanis a Virtuózok Virtuózának a nyereménye.
A szavazás már elindult és péntekig húsz percenként ismételhető.
Soma szerénységéről téve tanúbizonyságot, lapunknak is készségesen nyilatkozott.
Milyen megfontolásból jelentkeztél a tehetségkutatóba?
– Azért, mert ez ma egy egyedülálló lehetőség arra, hogy mint komolyzenével foglalkozó gyerek megmutathassam magam és ezáltal sok, magas színvonalú koncertnek lehessek a résztvevője.
Hogyan zajlottak a megmérettetések?
– Tudni kell, hogy az első tévés felvételt több előválogató előzte meg, ahol egy előválogató zsűri értékelése alapján jutottam be végül a tévé által is bemutatott válogatóba. A válogatóban tizennyolc jelentkező indulhatott, ott kilencen jutottunk tovább. Öt zsűritag átadta a műsor jelképét, a kis hegedűt az általuk legjobbnak itélt öt versenyzőnek, köztük nekem is. Én Miklósa Erika opera-énekesnő hegedűjét kaptam, amire nagyon büszke vagyok .Az elődöntőben kilencen indultunk, hároman jutottunk tovább, rajtam kívül még két kis hegedűvirtuózzal, Teóval és Mariammal. A zsűri véleménye szerint minden eddiginél színvonalasabb döntőben végül én lettem korcsoportom győztese, így bekerültem a most pénteki fináléba, ahol a másik két korcsoport (tinik és nagyok) győztesével küzdhetek meg a Virtuózok fődíjáért.
Hogy érezted magad a Virtuózokban a fellépések alatt?
– Egyetlen rossz vagy kellemetlen pillanatot nem éltem meg ott, nagyon felemelő volt részese lenni az egész műsornak. Nagyon megtisztelő volt a neves zenekarokkal együtt zenélni és megélni, hogy kollégaként kezelnek. A műsor elképesztően jól szervezett, rengeteg ember dolgozik a háttérben, akik mindig mindenre gondolnak. Persze sok-sok izgalommal is jár a szereplés, de ezt nem érzem tehernek. Élveztem eddig minden percét.
Mit vársz a versenytől?
– Én a műsor előtt is rengeteg elismerést, szeretetet kaptam, csak azért, mert zongorán eljátszottam egy darabot. E nélkül üres lenne az életem. De azért azt tudjuk, hogy még mindig van sok ember, akinek a szívéhez nem tudott még utat nyitni a komolyzene. Lehet, hogy elfogultság részemről, de őszintén hiszem, hogy ezt meg lehet és meg kell változtatni. Szeretném, ha minél többen megélnék, mit is képes adni egy embernek a komolyzene. Ez a műsor egy fantasztikus lehetőség erre, és én büszke vagyok, hogy a részese lehetek. A műsor által sokkal nagyobb lehetőségem nyílik hirdetni és terjeszteni a komolyzenét.
Mennyire fontos számodra, hogy Horgosról indult az utad?
– Sokszor elhangzott a kérdés, hogyan és miért kezdtem zongorázni. Mindig büszkén elmondtam, hogy egy óvó néninek köszönhetem, aki üzent szüleimnek, hogy okvetlenül írassanak be a zeneiskolába. Ez a horgosi óvódában történt Fontos, mert Horgoson indult a pályám, ott találtak érdemesnek először arra, hogy egy zongoraversenyen képviseljem a zeneiskolámat. Fontos, mert nagyon kötődöm Horgoshoz, ott élnek a nagyszüleim, a rokonaim, a gyerekkori barátaim, az osztálytársaim, a szomszédok. Ha néha belépek a régi házunk ajtaján, az otthoni levegő szinte letaglóz, elöntenek a régi emlékek – hallottuk Somától.
Akik szeretnék élőben is élvezni Soma zongorajátékát, ezt megtehetik június 17-én, Szabadkán a városháza dísztermében, ahol a szimfonikusokkal lép fel 19 órakor, de addig is, ne feledjük, Soma sikere egy picit a mi kezünkben is van, segítsünk neki, hogy eljuthasson New Yorkba, hiszen Vajdaság hírét is elviszi, amire méltán büszkék lehetünk. Ne feledjék, a szavazás már elindult!

SMS-ben a +36 20 4422 999 vagy a +36 30 4422 999-es vagy a +36 4422 999-es számra a SOMA szót kell elküldeni. De lehet ingyenesen is szavazni. Ehhez le kell tölteni a Mediaklikk plusz applikációt a Play áruházból (Androdios telefonoknál) vagy Apple store-ból (Iphone telefonoknál), egyszer be kell jelentkezni Facebook-fiókkal vagy e-mail segítségével. Ezután már csak egy kattintás a Szavazás gomb és ez 20 percenként ismételhető. Tegyük meg minél többször, hogy részesei lehessünk Soma sikerének!