2024. március 29., péntek

A hasfájós képviselő free shopos esete

A radikálisok szerint egész Szerbia szégyene, amit Omerović tett

A köztársasági parlament mai ülésén a Szerb Radikális Párt képviselői elővették Meho Omerović frankfurti esetét, s újfent azt követelték, hogy a Szerbiai Szociáldemokrata Párt képviselője mondjon le németországi előállítása miatt. Mint korábban a fővárosi sajtó közölte, Omerović anélkül távozott a frankfurti reptér vámmentes boltjából, azaz a free shopból, hogy kifizette volna a magához vett kozmetikai cikkeket.

Mivel a radikálisok azt hangoztatták, hogy Omerović tolvaj, és – a napirenden levő témát figyelmen kívül hagyva – kitartóan követelték, hogy a hatalmi koalíció foglaljon állást az ügyben, Maja Gojković házelnök figyelmeztette őket, hogy tartózkodjanak a minősítésektől, amíg nyilvánosságra nem kerül az illetékes vizsgálószervek jelentése. Mint Gojković mondta, most egyedül annyit tudni, hogy Omerović diplomáciai mentességére hivatkozott.

„Tudom, hogy ez rendkívül érzékeny téma. Hogy ne essék folt parlamenti képviselőink tevékenységére, magyarázatot kell kérnünk az illetékes szervektől, mi is történt a frankfurti repülőtéren” – mondta a házelnök, akinek, saját bevallása szerint van véleménye, de azt addig nem közölheti, amíg meg nem érkezik a hivatalos jelentés. Gojković felszólította a radikális képviselőket, hogy „ne éljenek vissza” a parlamenti ügyrenddel, s figyelmeztette őket, megvonhatja tőlük a szót, ha továbbra sem a napirenden levő témáról beszélnek.

Vjerica Radeta radikális képviselő szavai szerint Omerović „nagy kárt okozott a parlamentnek és az államnak”, és szégyen, hogy a parfüm és a szájrúzs eltulajdonítása után még képes volt mentelmi jogára hivatkozni.

„Valóban azt várjuk, hogy a hatalmi többség tárgyaljon erről, és hogy valakinek legalább eszébe jusson megmondani Omerovićnak: a legkevesebb, amit megtehet, hogy lemond, vagy legalább eltűnik a nyilvánosság elől” – mondta Radeta. A többi radikális képviselő is úgy gondolja, hogy Omerović szégyenbe hozta egész Szerbiát és a szerbséget. Az ügy felnagyítása mellesleg jó eszköznek bizonyult a parlamenti időhúzásra is.

A szégyenpadra állított Omerović szociáldemokrata kollégája, Milorad Mijatović úgy látja, a radikálisok visszaélnek egy „szerencsétlen esettel”, különben pedig senki sem bűnös, amíg ezt be nem bizonyítják róla.

Omerović néhány nappal ezelőtt a parlamenti küldöttség tagjaként hivatalos úton járt Németországban, és a frankfurti reptéren előállították, mert a boltban nem fizette ki a kozmetikai cikkeket. A képviselő itthon úgy nyilatkozott, hogy „hasi problémák” miatt gyorsan el kellett hagynia az üzletet, ahova később visszatért, akkor azonban a rendőrség előállította.