2024. április 19., péntek

Alacsony bérek, borsos üzemanyag

A Liga szerint az államnak csökkentenie kellene a benzinre kirótt jövedéki adót

Miután a folyamatosan növekvő üzemanyagárakkal elégedetlen polgárok június 8-ára tiltakozó megmozdulásokat jelentettek be, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga nyílt levelet intézett Aleksandar Antić energiaügyi miniszterhez, melyben arra szólítja fel, tegyen meg mindent az árak mérséklése érdekében. Mint azt a levélben megfogalmazták: a miniszternek kötelessége lenne pontos magyarázatot adni arra, hogyan lehetséges, hogy a csaknem legalacsonyabb európai bérek országában a legdrágább legyen a dízelüzemanyag. Felteszik a kérdést, mennyi pénz folyik a költségvetésbe az üzemanyagra kirótt jövedéki adónak köszönhetően, s hogyan lehetséges az, hogy az állam által kivetett terhek képezik a benzin literenkénti árának több mint 50 százalékát. Arra szólították fel Antićot, hogy éljen a törvényes lehetőségekkel, s csökkentse a jövedéki adót, ami a benzin árának a csökkenését vonná maga után. A Liga arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben az ország a bérek tekintetében az utolsó helyek egyikét foglalja el Európában, addig „vezető” pozícióban van az üzemanyagárakat figyelembe véve. Egy olyan termékről van szó, amely kulcsfontosságúnak számít a mezőgazdaságban, az áruszállításban, befolyásolja számos más előállított áru végleges értékét is. A vajdasági párt nem tud mit kezdeni a miniszter egy nappal korábban adott nyilatkozatának azzal a mondatával sem, mely szerint „reméli, hogy hamarosan csökkennek majd az árak, ha pedig ez nem következik be, akkor a kormány sorra veszi, milyen lehetőségek állnak a rendelkezésére.” Mellébeszélésnek minősítették a nyilatkozatot, a kormánynak ugyanis a párt szerint máris megvan a lehetősége arra, hogy intézkedjen az ügyben, nincs mit „sorra venni” azt megelőzően. Megértéssel szóltak a felháborodott polgárokról is, akik a politikai szervezet szerint azt szeretnék, ha az illetékesek végre reagálnának valahogyan az előállt helyzetre.

Arra emlékeztettek, hogy a Szerbiai Kőolajipari Vállalat vezérigazgatója nemrégiben kijelentette, a felhasznált kőolajnak kétharmadát szállítják be külföldről, s ez azt jelenti, hogy egyharmadát a vajdasági szántóföldek alól teremtik elő. A Liga szerint az „orosz testvérek” is lemondhatnának a nyereségnek egy részéről, ha már ilyen kincseket aknáznak ki Vajdaságban, s a közelmúltban bemutatott üzleti jelentésben is arról szóltak, hogy egy év alatt 80 százalékkal tudták növelni a vállalat nettó nyereségét, mely 27 milliárd dinárt tesz ki. A Liga szerint a miniszter az oroszok pénzét spórolja a szerb polgárok kárára.

Mint arról korábban írtunk, az utóbbi egy hónapban a benzin ára átlag 4,8 százalékkal, a dízelé pedig 6,2 százalékkal emelkedett. A 95 oktános ólommentes benzin ára elérte a 152,7 dinárt, az eurodízelé pedig 157,9 dinár lett. A minőségibbnek mondott benzin és dízel 167 dinárba is kerülhet a töltőállomásokon. A Szerbiai Kőolajvállalatok Egyesülete időközben kimutatta, hogy az állam részesedése meglehetősen magas az üzemanyag árában: a benzin árának 55,2 százaléka kerül egyenesen a költségvetésbe, a dízel esetében még magasabb a jövedéki és az áruforgalmi adó, 53,8 százalékot tesz ki az árban az állami teher.