2024. április 25., csütörtök

Az összetartozást ünnepelték

Hódmezővásárhelyi tanulók a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programja keretében látogattak Zentára

Az összetartozást ünnepelték a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Zentai Gimnázium diákjai és tanárai hétfőn, a nemzeti összetartozás napján.

A hódmezővásárhelyi és a zentai diákok a zentai városházán (Máriás Endre felvétele)

A hódmezővásárhelyi és a zentai diákok a zentai városházán (Máriás Endre felvétele)

A magyarországi oktatási intézmény tanulói a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programja keretében látogattak el a Tisza-parti településre, ahol megtekintették a Zentai Csata Emlékkilátót, majd a városháza dísztermében alkalmi ünnepséggel emlékeztek meg a nemzeti összetartozás napjáról, a Tisza-parton pedig megkoszorúzták a zentai csata emlékhelyét.

A városháza dísztermében megtartott ünnepségen a házigazdák nevében Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatónője üdvözölte az egybegyűlteket, kiemelve, hogy Zenta és Hódmezővásárhely között igen régre visszanyúló és rendkívül gyümölcsöző testvérvárosi kapcsolat áll fenn, amelynek köszönhetően a két intézmény, a Zentai Gimnázium, valamint a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola között is már több mint tízéves múltra tekint vissza az együttműködés. Hozzátette: az általa vezetett intézménynek a hódmezővásárhelyi mellett Erdélyben és a Felvidéken is vannak testvériskolái, amelyekkel szintén igyekszik jó kapcsolatot ápolni és gyümölcsöző együttműködést folytatni. Örömének adott hangot, hogy a hódmezővásárhelyi intézmény tanárai és diákjai éppen Zentát választották a nemzeti összetartozás napjának megünnepléséhez, hiszen – mint mondta – ennek a napnak a célja egyebek mellett éppen az, hogy az országhatárok egyik, illetve másik oldalán élő fiatalok jobban megismerjék egymást és egymás mindennapjait.

A folytatásban Illés Eszter, a hódmezővásárhelyi iskola angol és német nyelv szakos tanára üdvözölte a jelenlévőket, külön köszönetet mondva egykori középiskolája igazgatójának, Ujházi Évának, illetve tanárainak, Juhász Arankának, Máriás Ildikónak és Pataki Tibornak, akik hozzájárultak az igen fontosnak tekinthető összejövetel megszervezéséhez. Kiemelte: az ilyen látogatások rendkívül jelentősek a tanulók látókörének bővítése szempontjából: mivel az elmúlt évtizedek során az anyaországi magyarokkal sokan sokféleképpen próbálták elfeledtetni azt, hogy az ország határain túl is élnek magyarok, fontos, hogy a következő nemzedékek már úgy nőhessenek fel, hogy tisztában vannak a múltbeli eseményekkel, valamint azok következményeivel is.

A zentai önkormányzat nevében Pataki Tibor, a községi képviselő-testület alelnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd a hódmezővásárhelyi és a zentai iskola tanulói adtak alkalmi műsort, amelyben közreműködött Verebes Judit, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésznője is, ezt követően pedig Pataki Tibor mutatta be a vendégeknek a Tisza-parti település múltjának és jelenének legmeghatározóbb momentumait.

A hódmezővásárhelyi és a zentai intézmény képviselői ezt követően közösen megkoszorúzták a zentai csata emlékhelyét, majd a városnéző séta és a közös ebéd után a vendégek Szabadkán folytatták a nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett vajdasági látogatásukat.