2024. április 26., péntek

Több kerékpárútra lenne szükség

Kerékpártúra, filmvetítések és kiállítás a környezetvédelem világnapján

Ma van a környezetvédelem világnapja, s ebből az alkalomból városunkban számos akciót és rendezvényt tartottak, amelyek környezetünk megóvására kívánták felhívni a figyelmet. Délelőtt a Spartacus Kerékpárklub tagjai kerékpártúrát rendeztek a város központjában, azzal az üzenettel, hogy több kerékpárutat kellene kiépíteni a városban.

A kerékpár az egészség megőrzését szolgáló és olcsó közlekedési eszköz (Fotó: Patyi Szilárd)

A kerékpár az egészség megőrzését szolgáló és olcsó közlekedési eszköz (Fotó: Patyi Szilárd)

– Mindenkinek azt ajánlom, hogy kerékpározzon a betegségek megelőzése céljából és anyagi okokból is, mert ez a legolcsóbb közlekedési eszköz. Sajnos nem a legbiztonságosabb. Ez azért van, mert nincs elegendő kerékpárút kiépítve Szabadkán. Különösen rossz a helyzet a külvárosokban. A Palics felé vezető úton mindkét oldalon ki kellene építeni a kerékpárutat, mert a jelenlegit a görkorcsolyázók és gyalogosok is használják, ami balesetveszélyes – nyilatkozta lapunknak Dejan Perčić, a Spartacus Kerékpárklub edzője.

A Szabadegyetemen kiállítással és filmvetítéssel emlékeztek meg a világnapról (Fotó: Patyi Szilárd)

A Szabadegyetemen kiállítással és filmvetítéssel emlékeztek meg a világnapról (Fotó: Patyi Szilárd)

A Szabadegyetemen kiállítással és filmvetítéssel emlékeztek meg a világnapról. A rendezvényt a Regionális Arhus Központ szervezte. A Spartacus Kerékpárklub akciójához kapcsolódva levetítettek egy dokumentumfilmet a kerékpárosok és az autósok konfliktusáról, valamint fotókiállítás nyílt a Palicsi- és a Ludasi-tóról. Mint a kiállítás megnyitóján megtartott sajtótájékoztatón Snježana Mitrović, a Regionális Arhus Központ vezetője elmondta, a kiállítás két éve tart, és minden alkalommal új képekkel gazdagodik. A dokumentumfilmet és a kiállítást kétszáz középiskolás diák tekintette meg.

Az akció záróeseménye A méhek világa című, Oscar-díjra jelölt dokumentumfilm vetítése volt, amely a méhek pusztulására hívja fel a figyelmet. A filmvetítés után az érdeklődők méhészekkel folytatott beszélgetésen értesülhettek arról, hogy a filmben látott méhpusztulás Szerbiában és Szabadkán is komoly gondot jelent.