2024. április 25., csütörtök
C CSOPORT

Kemény csata várható

Ebben a csoportban találjuk azt a válogatottat, melynek hatalmas távolságokat kellett megtennie azért, hogy kiharcolja a világbajnokságra való kijutást: Peru ugyanis az Új-Zéland elleni, míg Ausztrália a Honduras elleni interkontinentális pótselejtezőn vívta ki az oroszországi részvételt. A papírforma és a nevek alapján a francia csapatnak van a legnagyobb esélye a csoportból való továbbjutásra, míg a többi három válogatott közül gyakorlatilag bármelyik odaérhet a másik továbbjutóhelyre.

FRANCIAORSZÁG (C1)

Az 1998-ban világbajnoki címet nyert francia együttes Svédország előtt szerezte meg az első helyet az A előjelű selejtezőcsoportban. A selejtezők során a gallok két sztárcsatára, Olivier Giroud és Antoine Griezmann egyaránt 4-4 gólt szerzett, míg a Manchesterben futballozó Paul Pogba és a Spanyolországban légióskodó Kevin Gameiro 2-2 alkalommal talált be az ellenfelek kapujába. A kék mezes gárda az eddigi felkészülési mérkőzések során eléggé felemás teljesítményt nyújtott, Oroszországban nyerni tudtak, és Németországban is veretlenek maradtak, otthon viszont kikaptak Kolumbiától.

A csapat erőssége: A francia válogatottban gyakorlatilag minden csapatrészben szerepel egy-két nemzetközi klasszis, a kapus Hugo Lloristól kezdve egészen az ifjú csatártehetség Kylian MBappéig. A gárda talán legjobb formában levő játékosa a Barcelonával is hírbe hozott Antoine Griezmann, aki kulcsszerepet vállalt a madridi Atlético Európa-liga-győzelmében.

A csapat gyengéi: A bombaerős keret ellenére a franciák időnként hajlamosak a könnyelműsködésre: az európai selejtezőzóna egyik legnagyobb meglepetését keltették azzal, hogy hazai környezetben nem tudták legyőzni Luxemburgot, felkészülési találkozón pedig 2:0-s vezetésről kaptak ki a kolumbiai csapattól.

A francia keret, kapusok: Hugo Lloris (Tottenham), Alphonse Areola (PSG), Steve Mandanda (Olympique Marseille). Védők: Djibril Sidibe (Monaco), Benjamin Pavard (Stuttgart), Benjamin Mendy (Manchester City), Lucas Hernández (Atlético Madrid), Presnel Kimpembe (PSG), Samuel Umtiti (Barcelona), Raphael Varane (Real Madrid), Adil Rami (Olympique Marseille). Középpályások: N’Golo Kanté (Chelsea), Paul Pogba (Manchester United), Corentin Tolisso (Bayern), Blaise Matuidi (Juventus), Steven N’Zonzi (Sevilla). Csatárok: Antoine Griezmann (Atlético Madrid), Olivier Giroud (Chelsea), Kylian MBappé (PSG), Nabil Fekir (Lyon), Ousmane Dembele (Barcelona), Thomas Lemar (Monaco), Florian Thauvin (Olympique Marseille). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.

AUSZTRÁLIA (C2)

A 2018-as vb selejtezői során egyértelműen az ausztrál válogatott volt kénytelen a legtöbbet utazni, az aussie-k ugyanis a sok döntetlenjük miatt csak a 3. helyet szerezték meg az ázsiai zóna B csoportjában, így előbb a Szíria elleni ázsiai pótselejtezőt kellett megnyerniük, majd miután ez nagy nehezen összejött nekik, várt még rájuk a Honduras elleni interkontinentális vb-selejtező, ahol az idegenbeli 0:0 után hazai környezetben 3:1-re tudtak nyerni.

A csapat erőssége: Az ötödik világbajnoki részvételüket kivívó Kenguruk legerősebb csapatrésze egyértelműen a középpályássor, ahol olyan labdarúgók szerepelnek, mint a csapatkapitányi karszalagot viselő és a selejtezők során három gólt elérő Mile Jedinak, a hatalmas Bundesliga-tapasztalattal rendelkező Robbie Kruse és a remek lövőtechnikával megáldott Tom Rogic, aki az idén minden hazai trófeát megnyert skót klubcsapatával.

A csapat gyengéi: A csapat egyik legeredményesebb támadója, a Svájcban légióskodó Tom Juric a vb előtt térdsérülést szenvedett, így lehet, hogy a holland Bert van Marwijk kénytelen lesz nélkülözni a selejtezőkben öt gólt szerző csatárt. Ráadásul az óceániai együttes védelme sem látszik túl acélosnak, nagy kérdés, hogy az ázsiai selejtezőkben mutatott védekezés mire lesz majd elég a csoportmérkőzések során.

Az ausztrál keret, kapusok: Brad Jones (Feyenoord), Mat Ryan (Brighton), Danny Vukovic (Genk). Védők: Aziz Behich (Bursaspor), Milos Degenek (Yokohama F. Marinos), Matthew Jurman (Suwon Samsung Blue Wings), James Meredith (Millwall), Josh Risdon (Western Sydney), Trent Sainsbury (Grasshopper Zürich). Középpályások: Jackson Irvine (Hull City), Mile Jedinak (Aston Villa), Robbie Kruse (VfL Bochum), Massimo Luongo (QPR), Mark Milligan (Al-Ahli), Aaron Mooy (Huddersfield), Tom Rogic (Celtic), Tim Cahill (Millwall). Csatárok: Daniel Arzani (Melbourne City), Tomi Juric (Luzern), Mathew Leckie (Hertha Berlin), Andrew Nabbout (Urawa Red Diamonds), Dimitri Petratos (Newcastle Jets), Jamie Maclaren (Hibernian). Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk (holland).

PERU (C3)

A perui válogatott legutóbb 1982-ben járt a világbajnokságon, és a fehér mezesek kijutására most sem volt túl sok esély. Jefferson Farfán irányításával azonban ügyesen kihasználták a kontinensbajnok chilei együttes botladozásait a selejtezőkben, és a dél-amerikai zóna selejtezőcsoportjában megszerezték az 5. helyet, ami azt eredményezte, hogy ők játszhattak interkontinentális pótselejtezőt az óceániai térség legjobbja, Új-Zéland ellen. A Kivik nem is jelentettek megoldhatatlan problémát az inkák kései utódai számára, akik a párharc mindkét összecsapásán fölényben játszottak, s végül 2:0-s összesítéssel kvalifikálták magukat a vb-re. Az idegenlégiósokra épülő perui csapat az év elején felkészülési mérkőzésen két vb-résztvevő ellen is nyerni tudott, Izlandot 3:1-re, míg Horvátországot 2:0-ra verték.

A csapat erőssége: A selejtezőkben a Dániában profiskodó középpályás, Edison Flores öt gólt szerzett, a tapasztalt Jefferson Farfan háromszor volt eredményes, a brazil São Paulo csapatában szereplő Christian Cueva pedig négy alkalommal rezgette meg az ellenfelek hálóját. A kvalifikációk során jól működött a peruiak védelme is, az utolsó előtti játéknapon a csapat Argentínában játszott gól nélküli döntetlent, egy olyan meccsen, amelyen a hazaiaknak csak a győzelem felelt meg.

A csapat gyengéi: A perui csapat legeredményesebb labdarúgója a selejtezőkben a hat gólig jutó Paolo Guerrero volt, a Flamengo játékosa azonban minden jel szerint nem vehet részt a világbajnokságon, mivel az argentinok elleni vb-selejtező után kokaint találtak a vizeletmintájában, ezért egyéves eltiltást kapott. A perui szövetség ugyan fellebbezett a döntés ellen, ám így sem valószínű, hogy a dél-amerikaiak egyik legnagyobb sztárja játszani fog majd az oroszországi világversenyen.

A perui keret, kapusok: Carlos Cáceda (Veracruz), Jose Carvallo (UTC), Pedro Gallese (Veracruz). Védők: Luis Abram (Velez Sarsfield), Luis Adrincula (BUAP), Miguel Araujo (Alianza), Aldo Corzo (Universitario), Nilson Loyola (Melgar), Christian Ramos (Veracruz), Alberto Rodriguez (Junior Barranquila), Anderson Santamaria (Puebla), Miguel Trauco (Flamengo). Középpályások: Pedro Aquino (BUAP), Wilmer Cartagena (Veracruz), Christian Cueva (São Paulo), Edison Flores (Aalborg), Paolo Hurtado (Vitória Guimarães), Andy Polo (Portland), Renato Tapia (Feyenoord), Yoshimar Yotun (Orlando City). Csatárok: Andre Carillo (Watford), Jefferson Farfán (Lokomotiv Moszkva), Raúl Ruidíaz (Morelia). Szövetségi kapitány: Ricardo Gareca (argentin).

DÁNIA (C4)

A dán nemzeti csapat az E előjelű selejtezőcsoportban a 2. helyet szerezte meg Lengyelország mögött, így a piros-fehérek az Írország elleni pótselejtezőn vívhatták ki a világbajnoki részvételt. A koppenhágai 0:0 után a vikingek Dublinban 5:1-re nyertek, és az a győzelem az ötödik világbajnoki szereplést jelentette a legjobb dán labdarúgók számára.

A csapat erőssége: A dán válogatott már a hetvenes évek vége óta a külföldi bajnokságokban edződő játékosokra épül, és természetesen a mostani dán keretet is olyan futballisták alkotják, akik Angliában, Németországban és Spanyolországban profiskodnak. Az északi gárda legnagyobb sztárja a Tottenham csapatának játékmestere, Christian Eriksen, aki az írek elleni mesterhármasával oroszlánrészt vállalt a dánok nagy sikeréből.

A csapat gyengéi: Age Hareide csapata a selejtezőkben nem villogott, bár amikor nagyon kellett, akkor Schmeichelék hozták a kötelezőt. A dán gárda a védelemben sebezhető a leginkább, de a dán csatársor sem tűnik félelmetesnek.

A dán keret, kapusok: Kasper Schmeichel (Leicester), Frederik Ronnow (Brøndby), Jonas Lossl (Huddersfield). Védők: Simon Kjaer (Sevilla), Mathias Jorgensen (Huddersfield), Andreas Christensen (Chelsea), Henrik Dalsgaard (Brentford), Jannik Vestergaard (Borussia Münchengladbach), Jens Stryger Larsen (Udinese), Jonas Knudsen (Ipswich). Középpályások: Christian Eriksen (Tottenham), Lasse Schone (Ajax), Michael Krohn-Dehli (Deportivo La Coruña), Thomas Delaney (Werder Bremen), William Kvist (FC København), Lukas Lerager (Bordeaux). Csatárok: Andreas Cornelius (Atalanta), Kasper Dolberg (Ajax), Martin Braithwaite (Bordeaux), Nicolai Jorgensen (Feyenoord), Pione Sisto (Celta Vigo), Viktor Fischer (FC København), Yussuf Poulsen (RB Leipzig). Szövetségi kapitány: Age Hareide (norvég).

 A csoport menetrendje:

Franciaország (C1)–Ausztrália (C2)

(Kazany, Kazany Aréna, június 16.)

Peru (C3)–Dánia (C4)

(Szaranszk, Mordovia Aréna, június 16.)

Dánia (C4)–Ausztrália (C2)

(Szamara, Koszmosz Aréna, június 21.)

Franciaország (C1)–Peru (C3)

(Jekatyerinburg, Központi Stadion, június 21.)

Dánia (C4)–Franciaország (C1)

(Moszkva, Luzsnyiki Stadion, június 26.)

Ausztrália (C2)–Peru (C3)

(Szocsi, Olimpiai Stadion, június 26.)