2024. április 25., csütörtök

A legjobbak Szerbiából

Huszonnégy vállalat szolgáltatásait és termékeit díjazták

A Szerbiai Gazdasági Kamara és a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium átadta a Legjobb Szerbiából 2017 védjegyet a legsikeresebb hazai vállalatok és márkák számára.

Az idei nyertesek között olyan nagyvállalatok szerepelnek, amelyek hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert vállalati márkaként vannak jelen – mondta Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke. Hozzátette, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező vállalatok mellett a nemrégiben megalakult, újító szellemmel működő vállalkozói közösségek is elismerésben részesültek. Kisebb mezőgazdasági gazdaságok és több ezer alkalmazottal rendelkező üzemek egyaránt szerepelnek a Legjobb Szerbiából 2017 elnevezésű díj nyertesei között. Ana Brnabić miniszterelnök szerint mindez azt bizonyítja, hogy Szerbia gazdasága minden területen – a mezőgazdaságtól a turizmuson át az energetikáig – minőségi márkákat képvisel.

A Legjobb Szerbiából védjegyet 24 termék és szolgáltatás érdemelte ki. A közfogyasztási cikkek kategóriájában a Bakina tajna kapta az élelmiszerszektor elismerését, az italágazat díját pedig a Nectar Family termékeinek ítélték oda. A kozmetikai, vegyipari és gyógyszerészeti termékek kategóriájában a Merix márkanév bizonyult a legjobbnak.

A P.S Fashion díjat kapott a ruházati, textilipari kategóriában, a legjobb háztartási termékek pedig a Gorenje háztartási gépei. A legjobb helyi márka titulusát a piroti vasalt kolbász kapta. A földrajzi védjeggyel ellátott termékek közül a szerémségi kulen bizonyult a legjobbnak. A biotermék kategóriájában a muzslai Császárkert Kft. spenótját díjazta a zsűri.

Elismerésben részesült a Bambi, a Nectar és a niši Aura kozmetikai vállalat is. A vranjei Alfa Plam cég elnyerte a Legjobb Szerbiából 2017 díjat a háztartási termékek és tartós fogyasztási cikkek kategóriájában. Az újvidéki székhelyű Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) a gyártási kategóriában, a Nikola Tesla Repülőtér pedig a legjobb szolgáltatást nyújtó vállalat kategóriájában lett díjazott. A kis- és közepes szolgáltatóipari vállalatok közül az Energy Net cég kapott elismerést.

A startup vállalatok közül a Happy Honey céget díjazták, a legjobb kivitelező a nagyvállalatok kategóriájában a HBIS Group Serbia Iron & Steel vállalat lett. A kis- és közép vállalatok soraiból pedig az Alumil YU Industry bizonyult a legkiemelkedőbb cégnek.

A legjobb idegenforgalmi rendezvény a Tamburafesztivál, a Grand Hotel & Spa a legjobb szálloda, míg a Vrdnička kula pedig a legjobb idegenforgalmi szállás címet viseli.

A zsűri különdíját a Harder Digital Sova vihette haza. A folyamatos fejlődésért járó elismerést a Knez Petrol kapta.

A Legjobbak Szerbiából akciót 2004 óta rendezik meg, és eddig több mint 1700 márka vett részt benne, ebből 340 vitt el elismerést különböző kategóriákban. A legjobbak kiválasztására külön módszertant dolgoztak ki, amely magában foglalja a piaci-pénzügyi paraméterek elemzését, a fogyasztók, az üzleti partnerek és a szakértők szavazását, valamint a zsűri értékelését.

A múlt évben több mint 150 vállalat nevezett be a rangos megmérettetésre.