2024. április 25., csütörtök

Nem lesz, aki gyógyít minket

Tarthatatlan állapotok uralkodnak az egészségügyben a szakszervezet szerint

Béremelést követel a kormánytól az egészségügyi dolgozók és szociális védelemben foglalkoztatottak szakszervezete, olyan fizetést szeretnének, amely eléri az átlagos fogyasztói kosár értékét, ezért ugyanis a jelen körülmények között 45 napig kell dolgozniuk. A helyzet tarthatatlan, állapította meg az érdekvédelmi szervezet, a munkásokat teljesen alulfizetik, ha nem eszközöl valaki gyökeres változásokat, hamarosan nem lesz, aki gyógyítsa a polgárokat, nem lesznek szociális dolgozók sem – közli a szakszervezet az Ana Brnabić kormányfőhöz, Siniša Mali pénzügyminiszterhez és Zlatibor Lončar egészségügyi miniszterhez eljuttatott levelében.

Arra emlékeztettek, hogy 2014 és 2018 között 7,06 százalékkal növekedtek a bérek az egészségügyben, miközben az infláció 9 százalékkal lett nagyobb. Ma reálisan alacsonyabbak a bérek, mint 2014-ben voltak, a lefaragás előtt, hívták fel a politikusok figyelmét. Az egészségügyi nővérek 35.000, az orvosok 63.000, az adminisztrációban dolgozók 28.000, az ápolók 25.000 dinár körül keresnek havonta, sok fizetés alig éri el a minimálbért. Az egészségügyben foglalkoztatottak átlagos bére 2014-ben 45.759 dinár volt, 2017-ben 44.492 dinárt tett ki, sorolták az adatokat. A szövegben kitérnek arra is, hogy egy átlagos fogyasztói kosárért az egészségügyieknek másfél hónapnál többet, a szociális szférában dolgozóknak pedig még annál is jóval hosszabb ideig kell dolgozniuk: átlagban 1,56 bérre van szükségük a fogyasztói kosár megvásárlásához.

A szakszervezet arra is emlékeztetett, hogy Aleksandar Vučić államelnök már többször kijelentette az elmúlt időszakban, hogy az államkasszában egyre magasabb a többlet, s az eredmények jobbak a vártnál. Elérkezettnek vélik az időt arra, hogy valóban magasabbak legyenek a bérek, jobbak a munkakörülmények az egészségügyben.