2024. március 28., csütörtök

Izbušen je termalni bunar

Ove godine je početa izgradnja termalnog kompleksa u Bačkoj Topoli

Na nekadašnjem mestu Venus rekreacionog centra su izbušili termalni bunar. Gabor Kišlinder, predsednik opštine Bačke Topole, je juče obišao sa saradnicima mesto događaja i rekao je da su izbušili dva bunara sa termalnom vodom, jedan sa hladnom i jedan sa toplom vodom, i time su se stvorili uslovi za izgradnju termalnog kompleksa. Bunar sa termalnom vodom je dubine 500 metara i ima 40 stepeni, a kad se izvede na površinu je 37 stepeni.

Termalnu toplu vodu, pored toga što će se koristiti za termalni bazen, moći će da se iskoristi i za grejanje objekta. Drugi bunar sa dubine od 90 metara obezbeđuje hladnu vodu, koja ima kvalitet pijaće vode. Postojeći plan se još koriguje, najverovatnije će se izgraditi i dečji bazen okruglog oblika prečnika od 8 metara i dubine 90 centimetara. Drugi termalni bazen će biti 21 x 25 metara.

Bušenje bunara do sada iznosi oko 16 miliona dinara, što je obezbeđeno iz budžeta. Prilikom radova naišli su na neke probleme, pa su morali pomeriti rok završetka radova. Izgradnja kompleksa sada već može da počne. U julu će se raspisati konkurs i do septembra mogu krenuti sa radovima. Kišlinder je objasnio i to da će planove finalizirati kada budu imali rezultate kompletne analize vode iz termalnih bunara, da elementi kompleksa koji su u dodiru sa vodom ne bi korodirali.

Za koordinaciju izgradnje kompleksa će biti zadužena firma Tehnoproing iz Novog Sada. Za plan je zadužen Stanislav Milivojević, geolog, koji nam je objasnio da se termalna voda može koristiti u svrhu lečenja kožnih bolesti, kao i za reumatizam. Termalna voda sadrži hidrokarbonat 4g/l, so, sumpor dioksid, sulfate i jod. Termalna voda na dubini od 500 metara sadrži po kubnom metru jedan kubni metar gasa po procenama, od čega je 90% metan. Bojan Miletić, izvođač iz Leštana, predstavnik Hidrogeo centra je rekao da je kapacitet termalnog bunara 15 litara u sekundi, dok je iz hladnog bunara 10 litara u sekundi.

Sa bušenjem bunara se stvaraju uslovi za izgradnju novog kompleksa. U blizini je postojao bunar koji je 1970. godine bušen u Venus sportskom centru, međutim procenjeno je da se više isplati bušiti nove bunare, nego ulagati u stare.