2024. április 19., péntek

Charles Dickens tudományos érdeklődését idézi fel egy új londoni kiállítás

Charles Dickens (1812-1870) szenvedélyesen érdeklődött az orvostudomány, a kémia, a fizika és a geológia iránt, a tudományos eredmények egyik legnagyobb hatású közvetítője volt a maga korába

Charles Dickens (1812-1870) szenvedélyesen érdeklődött az orvostudomány, a kémia, a fizika és a geológia iránt, a tudományos eredmények egyik legnagyobb hatású közvetítője volt a maga korában - ezt támasztja alá egy új kiállítás, amely a híres angol regényíró múzeumában nyílt meg Londonban.

A november 11-ig látogatható Charles Dickens: Man of Science (Charles Dickens: A tudományok embere) című kiállításon az író tudományos érdeklődésével kapcsolatos írásokat, tárgyi emlékeket mutatják be.

A gyűjteményben szerepelnek könyvek első kiadásai, naplók, feljegyzések, levelek, továbbá teleszkópok, laterna magicák és fontos történelmi publikációk.

A maga nemében egyedülálló tárlat rámutat Dickens mély érdeklődésére a tudomány számos területe, így az orvostudomány, a kémia, a fizika, a geológia vagy a termodinamika iránt.

Adelene Buckland, a kiállítás kurátora elmondta: azt akarják bemutatni, hogy Dickens tudományos érdeklődése éppen abban a korszakban volt nagy hatással környezetére, kortársaira, amikor ezek a tudományágak modernizálták Nagy-Britanniát.

A regényeiből, újságcikkeiből, leveleiből vett idézetek bizonyítják, hogy Dickens lelkesedett a tudományok iránt, a viktoriánus korszakban a tudományos eredmények egyik legnagyobb hatású közvetítője volt.