2024. április 17., szerda

Visszaérkezett a Földre a Szojuz MSZ-07 űrhajó a Nemzetközi Űrállomásról három űrhajóssal a fedélzetén

Sikeresen földet ért vasárnap a kazahsztáni sztyeppén, Zsezkazgan városának közelében a Szojuz MSZ-07 űrhajó leszálló egysége, amely három űrhajóst hozott vissza a Nemzetközi Űrállomásról (I

"Az MSZ-07 űrhajó háromfős legénységét sikeresen kiemelték, mindhármuk hangulata jó" - közölték a Moszkva melletti repülésirányító központban.

A három űrhajós, az orosz Anton Skaplerov, az amerikai Scott Tingle és a japán Kanai Norisige 168 napos jelenlegi küldetése ezzel befejeződött. Az űrhajósokat később a leszállás helyétől mintegy 400 kilométerre északkeletre fekvő Karagandába szállítják, ahol hosszabb egészségügyi vizsgálaton esnek át, majd onnan Moszkvába, illetve Houstonba utaznak tovább.

Az űrhajósok hozták magukkal az ISS-ről a június 14-én kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzésének labdáját. A játékszert innen viszik a mintegy 2500 kilométerre fekvő Moszkvába, az Oroszország - Szaúd-Arábia találkozó helyszínére.

Az ISS-en három űrhajós maradt, az amerikai Drew Feustel és Ricky Arnold, valamint az orosz Oleg Artyemjev. Jövő szerdán újabb három űrhajós indul az űrállomásra a kazahsztáni Bajkonurból.