2024. március 28., csütörtök

A fogyatékkal élők és a turizmus

A fogyatékkal élők sokkal kevésbé mobilisak, mint egészséges társaik, számukra például nem minden turisztikai attrakció és helyszín elérhető. Erre a problémára szeretné ráirányítani a figyelmet egy határon átnyúló projekt, amelynek keretében 400 fogyatékkal élő a térségünk természeti kincseit is megismerheti.

Közös turisztikai projektet valósít meg egy vajdasági, nagykárolyfalvi egyesület és a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete. A 227 ezer eurós – azaz több mint 72 millió forintos – összköltségvetésű, határon átnyúló program legfőbb célja, hogy a fogyatékkal élők és mobilitásukban gátoltak számára is elérhetővé tegyenek turisztikai célpontokat.

Magyarországon három helyszínt, a mártélyi, a pusztaszeri és a Körös-éri tájvédelmi körzetet kapcsolják a pályázathoz, a határ túloldalán pedig a Verseci-hegységet és a Delibláti-homokpusztát. Szerbiában bemutatóterem nyílik, és a vajdasági projektgazda egy speciális járművet is beszerez, amellyel szinte bármilyen helyszínt meg tudnak közelíteni.

Létrehoznak egy szociális vállalkozást is azzal a céllal, hogy előkészítsék és megszervezzék a turisztikai célpontok egyenlő hozzáférését. Ezenfelül 400 fogyatékkal élőt vonnak be a turisztikai programokba, és további 40 ezer ember figyelmét szeretnék ráirányítani a fogyatékkal élők helyzetére. Felmérik az érintett csoportok igényeit, valamint a turisztikai szolgáltatók lehetőségeit, korlátait.

A határon átnyúló programhoz az Európai Unió 193 ezer euró támogatást biztosít, ehhez a magyar kormány 8300 euróval járul hozzá.