2024. március 29., péntek

Nyugat-Európa első eurokritikus kormányának lépéseit várja mindenki

Letette hivatali esküjét pénteken Giuseppe Conte olasz miniszterelnök és az általa vezetett, euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) valamint a jobboldali Liga közös kabinetje. Ezzel megalakult Nyugat-Európa első, az Európai Unióval szemben kritikus kormánya. Tudósítónk szerint sokan feszült figyelemmel várják, mik lesznek az új kormány első intézkedései.

"Mindenki arra vár, egyesek bizalommal, mások félelemmel, hogy mit fog tenni az új kormány. Biztosan az első feladatai között lesz, hogy tisztázza: mit kezd az államadóssággal, az európai kapcsolatokkal és a nagyhatalmakkal."

Pénteken a Demokratikus Párt felvonulást szervezett Rómában Mattarella elnök támogatására, aki megakadályozta az euroszkeptikus nézeteiről ismert Paolo Savona pénzügyminiszterré történő kinevezését. A Demokratikus Párt főitkára szerint sokan attól félnek, hogy az új kormány lerombolhatja az eddig elért ereményeket:

"Azonnal fel tudjuk majd mérni ezt a kormányt a döntések alapján, amelyeket hoz, különösképp az európai kapcsolatok terén. Biztosan nem fogjuk megengedni neki, hogy visszalépjen abban a munkában, amelyet Olaszország eddig tett."

Az olasz baloldali pártok szerint az új kabinet egy szélsőjobboldali kormány, amelynek ténykedése ellen minden erővel fel fognak lépni.

Szakértők úgy vélik, az új kormány nem euroszkeptikus, hanem eurokritikus:

"Azért kerülhetett hatalomra Olaszországban ez az új kormány, mert ez az ország mindig is politikai laboratóriumként működött. Volt egy Berlusconink, aki gyakorlatilag az 1994-es év Trumpja volt, először alakult meg nálunk egy elitellenes párt 2012-13-ban Beppe Grillóval, és most megvan az első nyugat-európai kormány, amely olyan politikai erőkből áll, amelyek eurokritikusok."