2024. április 19., péntek

Kaszárnya helyett új városrész

Szabadkán lakások, bevásárlóközpont, iskolák épülhetnek az egykori huszárlaktanya helyén

A szabadkai úgynevezett első kaszárnya építése 1898-ben kezdődött el, és a munkálatok egy évvel később, 1899-ben be is fejeződtek. Az eklektikus stílusban épült kaszárnya a 6. honvéd gyalogezred otthonaként működött. A terület a huszadik században is a katonaság szükségleteit szolgálta. A kaszárnya a második világháborút követően vette fel a péterváradi születésű katonai parancsnok, néphős, Kosta Nađ nevét. A katonaság a kétezres évek elején elköltözött a kaszárnyából, és az addig rendezett terület romlásnak indult.

Az épületek állaga folyamatosan romlott, és a növények is egyre inkább átvették az uralmat a terület felett. Körülbelül öt évvel ezelőtt merült fel az ötlet, hogy a város vegye birtokába a kaszárnya területét. Ez két évvel ezelőtt meg is valósult. Az akkori városvezetés vállalta, hogy a terület árát, mintegy hárommillió eurót, hatvan havi részletben törleszti a Honvédelmi Minisztériumnak.

A 8,9 hektár összterületű kaszárnya tehát a város kezébe került, és a szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat kapta a feladatot, hogy dolgozza ki a terület rendezésére vonatkozó tervdokumentációt.

A közvállalatnak körülbelül egy évre volt szüksége ahhoz, hogy elkészítse a látványterveket, illetve azt a 3D-s videót, amelyen jól megfigyelhető, hogy a tervezők milyen elvek mentén dolgoztak. A terveket a közvállalat munkatársai a héten be is mutatták. Lapunk kérésére az Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat munkatársai, Predrag Radivojević igazgató, Petar Andrić, a várostervezési szolgálatának vezetője, illetve Törteli Károly vezető várostervező mondta el a részleteket.

Mint megtudtuk, a kaszárnya tervdokumentációjának kidolgozására az általános városrendezési törvénnyel összhangban került sor. A terv kidolgozásának vezetője Törteli Károly volt. A terv esetleges jövőbeni megvalósulásával hosszú idő után egy tervszerűen elrendezett részt kapnánk a városon belül, hisz amióta az építést magáncégek végzik, rendezetlenül húzzák fel az újabbnál újabb lakótömböket.

– A mi feladatunk az volt, hogy a területet, amely két évvel ezelőtt került a város tulajdonába, megtervezzük, hogy ezzel megteremtsük az alapfeltételeket ahhoz, hogy ott valami kiépülhessen. Az, hogy a jövőben mi fog történni a befektetők szempontjából, az nem tartozik a feladataink közé. A tervezéssel adottak a lehetőségek ahhoz, hogy a területen belül három különböző célra használatos egység jöhessen létre – fogalmazott Petar Andrić.

A három egység öt blokkra oszlik.

Az első egység az A blokkot foglalja magában, vagyis a területnek a város központjához legközelebb eső részét. A tervek szerint ezen a területen egy üzleti-kereskedelmi komplexum lenne, ahol bevásárlóközpont, irodaházak, kulturális és vendéglátóipari létesítmények épülhetnének.

A második egység, vagyis a B blokk, nyilvános felhasználásra lett megtervezve. Ez az a rész, ahol például oktatási központot lehetne kialakítani, általános iskolával, középiskolákkal, illetve egyetemi karokkal. Figyelembe véve, hogy a városban lévő középiskolák és más felsőoktatási intézmények szétszórtan helyezkednek el a város területén, egy ilyen szabályozási terv mindenféleképp ésszerűnek tekinthető. Ezen blokkba emellett egy parkot is előirányoztak.

A harmadik egység a fennmaradó három blokkot foglalja magában. A C, D és E blokkban lakóépületek kialakítására van lehetőség. Az előzetes tervek alapján körülbelül 1200 lakás felépítése történhet meg. A terület ezen részének terveiben is nagy szerepet kapott a zöldfelületek kialakítása, illetve a megfelelő mennyiségű parkolóhely biztosítása is.

A szakemberek szerint a B blokk kivételével mindegyik blokkban többfunkciós épületek is épülhetnek. A B blokknak azonban száz százalékban közérdekű intézményeknek kell otthont adnia.

A területen pillanatnyilag meglévő épületek közül kettő, amelyek homlokzata a Szegedi útra néz, műemlékvédelem alatt állnak, ezért bontásuk nem megengedett, így azok némi átalakítás, illetve felújítás után szerepet kapnak az új tervek szerint is. Egyik az A, a másik a B blokkban található. A tervek készítői a terepen azt a megállapítást tették, hogy a meglévő épületek közül kettő, amelyet később építettek fel, és amelyek hálóbarakkokként szolgáltak, jelenleg is jó állapotban vannak, így azok is megjelentek a tervrajzokon, viszont az a jövőben dől el, hogy szükség van-e rájuk, illetve, hogy megmaradnak-e a területen. A többi épület rendkívül rossz állapotban van, így lebontásuk elengedhetetlen.

Mint megtudtuk, a terület infrastruktúrája viszonylag jól állapotban van, viszont az új felhasználás céljából nem megfelelő és kapacitása is alacsony, így mindenféleképpen egy átalakításon kell keresztülesnie. A vízvezeték- és a csatornahálózatot is át kell építeni, új trafóállomást kell kialakítani, és a gázvezetékeket is újra kell húzni.

Predrag Radivojević (Benedek Miklós felvétele)

Predrag Radivojević (Benedek Miklós felvétele)

A szakemberek előzetes számítása alapján az egész projektum körülbelül 50 millió euróba kerülne. A legkisebb befektetést a B blokk igényli, és valójában ez az a rész, amelybe a város fektetne be. Az a jövőben dől el, hogy mely magáncégek, vállalkozók fektetnek be a területen, az viszont biztosnak tűnik, hogy a terület előkészítése, kiparcellázása a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozik.

– A terv minél szemléletesebb bemutatása céljából egy 3D-s prezentációt is elkészítettünk. Ezt igyekszünk bemutatni minél több helyen. A médián keresztül a belföldi befektetők már betekintést nyerhettek a tervekbe, míg a külföldi befektetőknek a Tartományi Fejlesztési Ügynökség segítségével Európa legnagyobb ingatlan- és beruházási szakvásárán, a müncheni Expo Real-en is bemutatjuk ez év októberében. Alapvetően el kell mondani, hogy arra törekedtünk, hogy a terv minél racionálisabb legyen, és hogy funkcionálisan is illeszkedjen a város többi részéhez. Fontos szempont volt, hogy a területen lévő értékeket megóvjuk – hallhattuk az Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat munkatársaitól, akik azt is elmondták, hogy a munkálatok elindításának nincsenek komoly jogi hátráltatói, az előkészítő fázis akár már egy hónap múlva is elkezdődhetne.

És hogy ténylegesen mikor adhatunk hírt az egyesek szerint megalománnak tűnő tervek megvalósításáról, az még a jövő zenéje.

Nyitókép: A nemzetközi útra néző épületek védelem alatt állnak (Gergely Árpád felvétele)