2024. április 24., szerda

Zöld hét – környezetvédelem iskolásoknak

A városi környezetvédelmi tanács tegnapi ülésén a jelenlévők megismerkedtek az EU Zöld Hét 2018 (EU Green Week 2018) elnevezésű rendezvénysorozattal, amelyet május 21-e és május 25-e között tartottak meg Újvidéken.

Sara Novaković, a Salajka helyi közösség tagja és a rendezvénysorozat szervezője elmondta, hogy az EU Zöld Hét 2018 az Európai Unió legfontosabb környezetvédelmi manifesztációja, amelyet az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szervez. A központi rendezvényt Brüsszelben tartják, de ezenkívül számos partnerrendezvényre kerül sor, amelyek programjai az EU Green Week 2018 honlapján https://eugreenweek.eu/ követhetők.

Az idén összesen 276 rendezvényre került sor az Unióban, de mivel nyitott manifesztációról van szó, részt vehetnek-vehettek benne olyan országok is, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak. A Salajka helyi közösség tanácsa, a Mileva Marić Ajnštajn szervezet, a József Attila Általános Iskola, a Vuk Karađžić Általános Iskola és a Dositej Obradović Általános Iskola együttes erővel partnerrendezvényt szervezett, amely a Green now for green Novi Sad elnevezést viselte, és amelyről partneri szerződést kötöttek az EU Zöld Hét 2018 rendezvénysorozat szervezőivel.

– Szigorú feltételeknek kellett eleget tenni a rendezvény megszervezéséhez, mi vagyunk a partnerrendezvény egyedüli szervezői egész Szerbiában – hangsúlyozta Sara Novaković, majd hozzátette: a programot gyermekek számára készítették, főként az újvidéki általános iskolásoknak. Az ünnepélyes megnyitó mellett két interaktív műhelymunkát szerveztek a biodiverzitás és a környezetbarát divat témájára, valamint egy kvízt is rendeztek a környezetvédelemről. A programok ingyenesek voltak minden résztvevő számára, de mivel az Európai Unió anyagilag nem támogatta a programot, adományok segítségével valósították meg.

A Városi Idegenforgalmi Szervezet, a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet és a Szerbiai Idegenforgalmi Szervezet is felismerték az EU Zöld Hét 2018 rendezvénysorozat jelentőségét, és beválogatták turisztikai kínálatukba.