2024. április 24., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Boldogság és gyász Székesfehérváron

Bajnok lett a Videoton, az utolsó forduló előtt még öt csapat veszélyben van

Nem kellett hozzá nagy tehetség, hogy megjósoljuk, az utolsó két fordulóban a Videoton nem teszi meg azt a szívességet, hogy abszolút nyerő helyzetből kiengedje a kezéből az aranyérmet. A fehérváriak ennek megfelelően is játszottak a múlt héten, és Stefan Šćepović, valamint Boban Nikolov góljaival 2:0-ra legyőzték a címvédő Budapest Honvédot, megszerezve ezzel a klub történetének harmadik bajnoki címét.

„Tavasszal igazi csapattá váltunk, tizenhárom mérkőzésen csupán négy gólt kaptunk, stabilan szerepeltünk végig. Az eredmény igazi hősei a játékosok: nemcsak jó futballisták vannak nálunk, hanem jó emberek, ez az egyik kulcs. Magyarországon jó dolgok történnek a sport világában, mi pedig szeretnénk a labdarúgás pozitív oldalát népszerűsíteni. A bajnoki cím értékét pedig tovább növeli, hogy igazi hazai pálya nélkül lettünk aranyérmesek” – nyilatkozta Marko Nikolić vezetőedző, utalva arra, hogy a Sóstói Stadion még nem készült el, így a Videoton végig Felcsúton fogadta az ellenfeleit.

Nikolić hozzátette, a bajnoki cím nem valaminek a vége, hanem valaminek a kezdete: „Álmodunk arról, hogy sikeresek legyünk Európában, az álomért pedig keményen dolgozunk majd a jövőben.”

A csapat bajnoki címét még a helyszínen ünnepelte Kovács Ferenc, a klub tiszteletbeli elnöke, aki szerdán váratlanul rosszul lett, majd elhunyt. A 84 éves szakember az MTK saját nevelésű játékosaként bajnok, KEK-döntős és kétszeres Közép-európai Kupa-győztes volt, az 1960-as római olimpián bronzérmet szerzett a válogatottal. A Videotonnál 1972–77, 1983–86 és 1987–88 között dolgozott, 1976-ban ezüst-, 1984-ben és 1985-ben bronzérmet nyert a csapattal. Az 1984/85-ös szezonban pedig a klub és máig a magyar labdarúgás utolsó csúcseredményét produkálta, amikor az az UEFA-kupa döntőjéig vezette a Videotont.

A Ferencváros 4:0-ra kiütötte a Diósgyőrt, de a Vidi sikerének árnyékában ez csupán egy embernek jelentett sokat. Hajnal Tamás a 81. percben állt be csereként, a szezonban ez mindössze a harmadik szereplése volt (játszott tavaly júliusban a Puskás Akadémia, majd novemberben a Haladás ellen), és ő szerezte csapata harmadik gólját.

A Diósgyőr a vereséggel nehéz helyzetbe került, 33 pontjával az utolsó helyen áll, és miután a Videotont fogadja, kisebbfajta csoda kellene a bennmaradásához. Elképzelhető, hogy a Balmazújvárosnak is nagy falat lesz a Fradi, de még veszélyes helyzetben van Honvédhoz látogató Vasas, illetve az egymás ellen Szombathelyen játszó Haladás és Mezőkövesd is.

 A 33. (utolsó) forduló programja

Június 2., szombat: Honvéd–Vasas (19 óra), Újpest–Debrecen (19 óra), Puskás Akadémia–Paks (19 óra), Balmazújváros–Ferencváros (19 óra), Diósgyőr–Videoton (19 óra), Haladás–Mezőkövesd