2024. április 24., szerda

Menedzsment bajnokság

A GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalom keretében májusban tizenegyedik alkalommal szervezték meg a Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokságot.

A verseny részvevői (Fotó: Stanyó Gábor)

A verseny részvevői (Fotó: Stanyó Gábor)

A verseny egy üzleti jellegű szimulációs játékra épült, melyben a tanulók egy képzeletbeli vállalat vezetőjének a szerepét töltötték be. A diákok önállóan vagy párban egy elképzelt vállalat üzleti tervét készítették el írásban, majd a döntőn be is mutatták a verseny szakbizottsága előtt. Ezúttal dr. Lengyel László, Kulcsár Sarolta és dr. Muhi B. Béla (a verseny fő szervezője) alkották a zsűrit.

A XI. Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokságon első díjasok lettek Dukai Dorina és Fodor Máté Életkor Kft. című üzleti tervükkel (Politechnikai Iskola, Szabadka, felkészítő tanáruk Kelemen Cvitkó Ibolya), illetve ugyancsak első díjazott lett Zdravka Bortot és Milica Marošanović a Zamak doo című üzleti tervvel (Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola, Óbecse, felkészítő tanáruk Lukács Lea). Két csapat részesült második díjban: Bábinszki Anett és Döme Bettina Gold Angel lovastanya című üzleti tervükkel (Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, Magyarkanizsa, felkészítő tanáruk Kőrösi Sóti Beáta), illetve Pap Elvira és Ivana Šterbik Rose doo című üzleti tervükkel (Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, Zenta, felkészítő tanáruk Sanja Marković). A harmadik díjat Katona Bernadett érdemelte ki Berni péksége című üzleti tervével (Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola, Óbecse, felkészítő tanára Galgó Ferenci Andrea). Ez utóbbi szakmunka egyúttal megkapta a Pro Scientia Naturae Alapítvány Különdíját is. A GENIUS tehetséggondozó mozgalom különdíját Barát Valentina és Barlog Léna érdemelte ki a Bio Boom Kft. című üzleti tervvel (Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, Zenta, felkészítő tanáruk Sanja Marković).

Mindegyik résztvevő oklevelet és könyvjutalmat kapott, a legsikeresebbek pedig ajándékot is. A XI. Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokságot az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban tartottak meg. A versenyt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte, a Pro Scientia Naturae Alapítvány és a Fókusz tudománynépszerűsítő elektronikus folyóirat szerkesztőségével együttműködve. A rendezvény támogatója az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériuma volt.