Siniša Mali

Fehér Rózsa

2018. június 2., 16:23

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Botránybajnok bársonyszékben vagy valóságos pénzügyi zseni Szerbia új főfinánca? A közelmúltig belgrádi polgármesterként tevékenykedő és a héten pénzügyminiszterré kinevezett Siniša Mali számlájára az ellenzék szinte kizárólag szaftos afférokat ír, ezzel szemben a hivatalos önéletrajz egy tekintélyes szakmai kvalitásokkal rendelkező és tapasztalt szakember portréját skicceli fel az olvasónak. Siniša Mali új főnökét, Ana Brnabićot hallgatva makulátlan jellemű, szorgalmas és megbízható vezető egyenes ívű pályafutása bontakozik ki előttünk, akit a kormányfő asszony véleménye szerint mindenekelőtt kiváló polgármesteri teljesítménye – többek között Belgrád pénzügyi konszolidációja, valamint a főváros érdekében hozott számos „bátor” döntése – tesz alkalmassá arra, hogy rábízzák az ország kasszájának a kulcsát.

A belgrádiak egy jelentős része és ellenzéki bírálói szerint Siniša Mali munkásságát és magánéletét annyi törvénytelenség és simlisség fémjelzi, amire korábban soha nem volt példa a szerbiai közéletben: off shore cégekről és hivatali visszaélésekről cikkezett a sajtó, vállalatok tönkretételével és felelőtlen közpénzpazarlással vádolták meg (emlékeznek még a 83 ezer eurós, majd a botrány kipattanása után a beszállítótól ajándékba kapott fővárosi karácsonyfára?), csillagászati értékű, megbundázott szilveszteri díszkivilágítási tendert rónak fel neki, volt felesége pedig családon belüli erőszakról beszélt.

A kukacoskodókkal szemben sokan az egykori eminens diákot, az ambiciózus politikust és a remek pénzügyi szakembert látják Siniša Maliban. Hogy fürgén hág a szamárlétrán és ügyesen bánik a pénzzel, az is bizonyítja, hogy az 1972-ben született friss pénzügyminiszter rövid idő alatt futott be szédületes karriert, és még ennél is gyorsabban lett belőle valutamilliomos. Politikai pályafutása hajnalán egy 23 négyzetméteres legénylakásból egy használt Opel Corsával indult reggelente munkára. Ma már egy 6,5 milliós dedinjei villával, legalább tucatnyi értékes fővárosi lakással, több kopaoniki kéglivel és pontosan kéttucatnyi bulgáriai nyaralóval rendelkezik, csaknem 80 ezer eurós Mercedest vezet és több millió eurónyi megtakarítása van. Bár a pénzmosás elleni igazgatóság egyik 2016-os jelentése szerint Mali legalább 45 off-shore bankszámla felett rendelkezik, saját bevallása szerint gyerekei hatvanezer eurós iskoláztatási költségeit nem ő, hanem külföldi barátai finanszírozzák. Ilyen egy ügyes pénzügyes.

Malinak nem csak a bukszája, de a CV-je is tekintélyes. A belgrádi Közgazdasági Egyetemen évfolyamelsőként diplomázott, a Saint Louis-i Washington Egyetemen szerzett magiszteri fokozatot, (több egyetemi professzor szerint plagizált) doktori disszertációját pedig 2013-ban védte meg a belgrádi Szervezéstudományi Egyetemen. Munka- és vezetői tapasztalatot a Deloitte & Touche Central Europe belgrádi és prágai, valamint a Credit Suisse First Boston New York-i irodájában szerzett. 2001-ben lett a privatizációs miniszter segédje, de pár hónappal később már a Privatizációs Központ igazgatói székében ült, majd annak felszámolása után a Tender Központ első embereként dolgozott. 2004-ben alapítja meg a cégét, amely magánosítással, azaz állami vállalatok adás-vételével foglalkozik. Ekkoriban pattan ki az első botrány is vele kapcsolatban: a Gazdasági Minisztérium megállapítása szerint Mali – akkoriban még a Privatizációs Ügynökség alkalmazottjaként – hivatali helyzetével visszaélve olyan információkat osztott meg az édesapjával a szabadkai Bratstvo Vagongyár árverésekor, amelyekhez a versenytársak nem férhettek hozzá, így Mali édesapja lett a gyár többségi tulajdonosa. Az oknyomozó KRIK beszámolója szerint az árverést a minisztérium szerette volna megsemmisíttetni, de az ügynökség semmibe vette ezt a minisztériumi utasítást. Az eladó pórul járt, a vevő meggazdagodott, a Bratstvo pedig tönkrement. Ilyen egy összetartó család.

Mali karrierjében ez az eset nem okozott törést. 2012-ben ő lett Aleksandar Vučić akkori első kormányfőhelyettes gazdasági tanácsadója, 2014-ben pedig már ő Belgrád polgármestere. Bár az éjszaka leple alatt történt hírhedt savamalai házrombolások miatt bekövetkezett tömeges tüntetések után megingott a polgármesteri széke, nem kényszerült lemondásra, sikerült megőriznie ezt a tisztségét egészen a tavaszi helyhatósági választásokig. Pénzügyminiszterré május 29-én nevezték ki a személyes okokra hivatkozva lemondott DušanVujović helyére.

Az elvált miniszter három gyermek édesapja, és szabadidejét főleg sportolással tölti.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége