2024. április 19., péntek

Szúnyogirtásra és foglalkoztatásra egyaránt 21 millió

A városi tanács a minap hagyta jóvá a 2018. évre vonatkozó, módszeres szúnyogirtás programját. A közbeszerzést követően ezzel a feladattal a zombori Oris és az újvidéki Ciklonizacija céget bízták meg.

A város az idén mintegy 21 millió dinárt költ szúnyogirtásra.
A finanszírozás keretében még egy döntés született, mely szerint a helyi önkormányzat támogatja a Veljko Petrović Gimnázium diákjai által kezdeményezett Irodalmi Évkönyv (Književni godišnjak) megjelentetését. A gyűjteményben a későbbiekben a többi zombori középiskola tanulóinak irodalmi munkái is megjelennek. A helyi önkormányzat 116 ezer dinárral finanszírozza a diákkezdeményezést.
Ugyanakkor ülésezett a város foglalkoztatási tanácsa is, amely meghozta a nehezebben munkához jutók önfoglalkoztatásának ütemtervét. A város ugyanis még februárban erre irányuló támogatási kérelemmel fordult a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálathoz, amely most 9,39 millió dináros részfinanszírozást ítélt oda a helyi önkormányzatnak, amely ehhez az összeghez még 11,7 milliót tesz hozzá. Az összesen 21 millió dinár 113 munkanélküli elhelyezkedését teszi lehetővé.
A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat kimutatása szerint jelenleg 5589 munkanélküli van a régióban, ami a korábbi időszakhoz képest 15 százalékos csökkenést mutat. Ugyanakkor a munkanélküliek fele szociális segélyt kap. Ennek csökkentése érdekében a foglalkoztatási tanács hatékonyabb együttműködést javasolt a munkaközvetítő szolgálat és a szociális központ között, annak érdekében, a munkanélküliek aktiválják magukat a munkaerőpiacon, valamint hogy olyanok, akik visszautasítják a fölkínált munkát, ne kapjanak szociális juttatást.