2024. április 25., csütörtök

Kifúrták a termálkutat

Idén elkezdődhet a fürdőkomplexum kiépítése Topolyán

Az egykori Vénusz szabadidőközpont helyén kifúrták az új termálkutat. Kislinder Gábor, topolyai községi elnök tegnap a helyszínen járt munkatársaival, és elmondta, hogy két kutat fúrtak, egy hideg és egy meleg vizeset, és ezzel megteremtődtek a feltételek az új fürdőkomplexum kiépítéséhez. A termálvizes kút több mint 500 méter mélységig hatol, ahol a mélyben 40 fokos termálvíz lelőhelye van, és a víz a felszínre hozva is még 37 fokos.

A kútból nyert meleg vizet a tervezett fürdőkomplexum medencéjének feltöltése mellett akár az objektum fűtésére is fel lehet majd használni. A másik kút 90 méterről hideg vizet biztosít a komplexum ellátására. Ez utóbbi a vizsgálatok szerint ivóvíz minőségű. Kislinder Gábor a munkálatok helyszínén elmondta azt is, hogy az analízisek tükrében a már meglévő terveket és elképzeléseket még csiszolgatják, de mindenképp tervben van egy gyermekmedence kialakítása is, mely valószínűleg kör alakú lesz, és mintegy 8 méter átmérőjű, a mélysége pedig 90 centiméter. A másik termálvizes medence 21×25 méteres lesz majd. A kutak fúrása eddig mintegy 16 millió dinárba kerül, a pénzt a költségvetés eszközeiből különítették el. A községi elnök szerint, ami a költségeket illeti, eddig nem beszélhetünk „túlköltekezésről”, mert a kutak kifúrása még kicsivel kevesebbe is került, mint azt tervezték. Voltak viszont műszaki problémák, ezért a határidőt valamelyest módosítani kellett. A teljes komplexum tervezése és kivitelezése azonban így most már belátható időn belül megkezdődhet. Júliusban kiírhatják a versenypályázatot és jó esetben akár szeptemberben már meg is kezdődhet az építkezés. Kislinder azt is elmondta, hogy a terveket akkor véglegesítik, amikor meglesz a már üzemelő kútból kinyert termálvíz analízise is, hogy a komplexum vízzel érintkező elemei olyan anyagokból készüljenek, melyek nem korrodálódnak ettől a víztől.

A munkálatok szakmai felügyeletével az újvidéki Tehnoproing céget bízták meg. A tervezést is a cég szakembere, Stanislav Milosavljević geológusra bízták, aki elmondta, hogy gyógyászati célokra is kiválóan felhasználható a termálvíz, pl. bőrbetegségek, ízületi bántalmak kezelésére lehet alkalmas. A hidrokarbonátos termálvíz 4 g/l oldott anyagot tartalmaz, a többi között sót, kén-dioxidot, szulfátot és jódot is. A több mint 500 méter mélyen található termálvíz köbméterenként feltehetően egy köbméter gázt tartalmaz, aminek 90 százaléka metán, ezt energiahordozóként lehet majd felhasználni a jövőben. Bojan Miletić, a kivitelező leštanei Hidrogeo Centar képviselője elmondta, hogy a termálkút kapacitása másodpercenként 15 liter, a hideg vizes kútból 10 liter nyerhető másodpercenként.

A termálkút kifúrásával megteremtődnek a feltételek egy fürdő- és sportkomplexum kialakításához. A közelben található az 1970-es években fúrt kút, amelyből a tavaly lebontott Vénusz szabadidőközpont ellátását biztosították, azonban az már nem használható és nem is újítható fel költséghatékonyan, ezért döntöttek az új kút kifúrásáról.