2024. április 26., péntek

Verbászra szállítják az állati tetemeket

Ahogy országszerte, úgy Óbecsén is hosszú évek óta komoly gondot jelent az állati tetemek és állati eredetű hulladékok kezelése. Ezek átmeneti tárolására alkalmas hűtőház hiányában ugyanis helyben az önkormányzat nem tud megoldást kínálni erre a problémára.
Az idén május 13-án egy közbeszerzési pályázat eredményeként végül szerződés született az állati tetemek és állati eredeti hulladékok elszállítására és megsemmisítésére, amit 2019. január 13-áig a verbászi Eko-vet plus Kft. végez majd havi 910 ezer dinárért. A megállapodás szerint a cégnek az óbecsei Komunalac Közvállalat telefonhívását követően 24 órán belül el kell végeznie a feladatot, azaz el kell szállítania az állati tetemet. A pályázatra egyébként csak az Eko-vet plus Kft. jelentkezett.
Nem hivatalos adatok alapján Szerbiában évente 273 000 tonna állati eredetű hulladékot kell valamilyen módon kezelni, de ennek a mennyiségnek csak húsz százalékát dolgozzák fel a fehérjefeldolgozó üzemekben, bár a törvényhozók hosszútávon ebben látják a probléma lehetséges megoldását. Az ilyen feldolgozóegységek kiépítése a szakemberek szerint megtérülő beruházás lehet: az állati eredetű melléktermékek jelentős részét egy teljes körű termelési rendszerben (energiaforrásként, komposztként, állateledelként stb.) hasznosítani vagy külföldön értékesíteni is lehet, ezért az állati tetemeket nem hulladékként, hanem kiviteli nyersanyagként kellene kezelni, hiszen Szerbia az egyik legnagyobb exportőre az állati eredetű melléktermékeknek.