2024. április 19., péntek

Megújul az egészségház Kishegyesen

Az önkormányzat közbenjárására 36 millió dináros felújítás zajlik

A kishegyesi Dr. Márton Sándor Egészségház 1981-ben készült el. Az akkor modernek számító épületen sok olyan megoldást alkalmaztak, ami ma már elfogadhatatlan lenne. Az azóta eltelt idő, és a megfelelő felújítások hiánya odáig vezetett, hogy az épület igen rossz állapotba került, tudtuk meg dr. Zdenka Vujović Stevović igazgatónőtől.

A felújítási munkálatok ideje alatt az egészségház változatlanul nyitva tart (Lakatos János felvétele)

A felújítási munkálatok ideje alatt az egészségház változatlanul nyitva tart (Lakatos János felvétele)

– Hat évvel ezelőtt kezdett el beázni az egészségház épülete. Kezdetben csak a padlástér, de idővel a víz utat talál egészen a földszintig. Amint átvettem az igazgatói széket, az alapítónkhoz, az önkormányzathoz fordultam segítségért, de itt olyan nagy összegről van szó, ami a költségvetésüknek túl sok. Kérelemmel fordultunk a tartományhoz és a minisztériumhoz is, de nem kaptunk pénzt a felújításra. Időközben a helyzet tovább romlott, a villanyhálózat is beázott, így pl. a kartonosban villanyfény nélkül kellett dolgozni. Ismét az alapítónkhoz fordultunk, aki a közberuházásokkal foglalkozó irodánál pályázott és nyert, több mint 36 millió dinárt. Az önkormányzatnak köszönhetően tehát elkezdődhettek a munkálatok – mondta el az igazgatónő. Az egészségház épületének igen rossz állapota miatt több szinten folynak a munkálatok. A felújítás a tetőnél kezdődött.

– A tetőt teljes mértékben felújítjuk, akárcsak a padlásteret. Az épületen kicserélték a nyílászárókat, új műanyag ablakok lettek behelyezve a régiek helyére. A régi ablakok vasból voltak, és a végén már rendesen csukni sem lehetett őket. Hiába fűtöttünk, a meleg kiszökött rajtuk keresztül, és volt, amelyik magától kiesett. Télen az önkormányzatnak plusz fűtést kellett biztosítani, hogy az emberek ne fagyjanak meg a várókban. Most a fűtési számlánk jelentősen csökkenni fog, mivel az új ablakok mellett az épület hőszigetelést is kap. Emellett kívülről újrafestik, így szinte olyan lesz, mint újkorában – számolt be Vujović Stevović.

A felújítási munkálatok ideje alatt az egészségház változatlanul nyitva tart, mindössze időnként lezárják valamelyik bejáratot, míg az adott részen folyik a munka. A munkálatoknak július 19-én kell véget érni, de az igazgatónő elképzelhetőnek tartja, hogy kisebb csúszás lesz.

Vujović Stevovićtól végezetül azt is megtudtuk, hogy az idei év vonatkozásában még egy komolyabb beruházást terveznek.

– Be fogjuk vezetni a gázt az intézménybe, és a fűtési rendszert átállítjuk gázüzemeltetésűre. Jelenleg villanyárammal fűtünk, de a nagy hidegekben ez nem elégséges, főként a várótermekben nem. Mindezeknek a beruházásoknak köszönhetően egy sokkal szebb és jobb körülményeket nyújtó egészségházban fogadhatjuk a pácienseket – fogalmazott az igazgatónő.