2024. március 29., péntek

Másfél órát tanácskozott New Yorkban Mike Pompeo és Kim Jong Csol

Másfél órát tanácskozott egymással szerdán este New Yorkban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Kim Jong Csol, az észak-koreai állampárt Központi Bizottságának alelnöke, a hírszerzés volt vezetője.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

A megbeszélést egy manhattani étteremben tartották vacsora keretében. A vacsora után egyikük sem nyilatkozott, Mike Pompeo csak annyit jegyzett meg az amerikai újságíróknak, hogy a menü nagyon ízletesre sikerült.
Kim Jong Csol látogatását amerikai elemzők rendkívüli fontosságúként értékelik: nem csupán azért, mert személyében 18 év óta először jár az Egyesült Államokban magas rangú észak-koreai tisztségviselő, hanem azért is, mert őt tartják Kim Dzsong Un észak-koreai vezető "jobbkezének". Kim Jong Csol a tanácsadója kíséretében, Pekingből érkezett New Yorkba. Mike Pompeo kíséretében pedig Andrew Kim, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) koreai részlegének vezetője kapott helyet.
A Fehér Ház információi szerint a szerda esti megbeszélést csütörtökön újabb tárgyalások követik. Ezek célja Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozója előkészületeinek felgyorsítása és a várható napirend rögzítése. A csúcstalálkozó megtartása a múlt héten veszélybe került: az amerikai elnök egy Kim Dzsong Unhoz intézett levélben lemondta a találkozót, amelyet pedig korábban ő maga is "történelminek" minősített. Phenjan közeledésére azonban Washington pozitívan reagált, és a Fehér Ház szóvivőnője, Sarah Huckabee Sanders szerdai sajtótájékoztatóján már pozitív fejleményekről beszélt, megerősítve, hogy az amerikai fél készül a június 12-én tartandó találkozóra. Közben Panmindzsonban, az Észak- és Dél-Korea közötti demilitarizált övezetben amerikai és észak-koreai küldöttségek is tárgyalnak egymással, Szingapúrban pedig szintén amerikaiak és észak-koreaiak egyeztetnek a várható csúcstalálkozó lebonyolításának részleteiről. A jövő héten Abe Sindzó japán kormányfő Washingtonban szintén a várható csúcstalálkozóról tanácskozik majd Donald Trump elnökkel és Mike Pompeo külügyminiszterrel. Szerdán Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője két Twitter-bejegyzésben is arról írt, hogy "a csúcstalálkozó valószínűleg" meglesz.